Платформата на новия дигитализиран официален правописен речник на българския език, разработен от институтите на Българската академия на науките, скоро ще бъде свободно достъпна в интернет.
 
"Платформата е в самия начален етап на нейното създаване. Предвижда се да се създаде един информационен ресурс, достъпен онлайн и насочен към максимално широка публика, който да включва информация за формите на българския книжовен език като официален в Република България", заяви доцент Милен Томов от Института на българския език към БАН пред Bulgaria ON AIR
 
"Този ресурс ще обхваща четири модула - правопис, правоговор, нормативна граматика на книжовния език и един по-практически модул", допълни доц. Томов. 
 
"Работата по речника тепърва предстои, до две години ресурсът трябва да бъде вече достъпен за потребителите. Това е една дългогодишна идея на Института за български език и на Министерството на образованието и науката", каза още доц. Томов.
 
Според него хората изпитват най-големи затруднения по отношение на книжовния език в правописа, употребата на главни и малки букви и на писане на сложни думи слято или полуслято, както и в пунктуацията. 
 
Хората до голяма степен поставят грамотността и владеенето на книжовния език на едно много високо място, смята той. 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

9

Хххх

преди 4 месеца

Не все така ще си прозззззти.

8

Дабе

преди 4 месеца

Ква грамотност работодателите плащат на роби и харчат като шейхове а държавата им помага финансово да им допълни богатството не ва е срам депутати слуги на мафията

7

Оо

преди 4 месеца

За Киро е тоя дигитален речник.Да престане с това ме,ме,ме Работиме,ограничиме т.н.Внукът ми на 5годинки,говори по правилно.