Учители и специалисти се обединиха около мнението, че тестовете, които се прилагат на учениците, не са прецизни, за да хващат заразата. 
 
"Това е равносметката на учители, надявам се и на двете министерства. Всички, които са заразени и са преносители на Ковид-19, са отчели отрицателен резултат при тестването в училище. Но това, че не са съвършени, се знаеше от самото начало. Те са първата врата да се открият някакви евентуални зарази", посочи председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" д-р Юлиян Петров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него по-добрият вариант е бил тестовете да се правят по домовете.
 
"Това щеше да даде възможност за много повече време. Доверието при нас е на карта, но колективната отговорност в България не е на това ниво, на което е в много други държави", смята д-р Петров.
 
Много родители водят децата си на училище, а те имат симптоми, добави събеседникът.
 
"Училището все пак показва, че е най-безопасната среда, че има най-нисък процент на заразяване. В училище се спазват най-много правила. Учителите са с най-висок процент ваксинации - над 50 %", информира председателят на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".
 
"Ще говорим за важните политики, за подреждането на приоритетите, за Ковид политиките. За нас по-важно е да се върнем към истинското образование, да се борим с една посредственост, която ни беше обхванала", уточни д-р Петров.
 
Гостът коментира и предложението учениците да започват училище на 1 септември, вместо на 15.
 
"Българските училища не са подготвени за това. Ако учениците започват на 1 септември, това означава учителите да започнат работа на 15 август. Знаем, че България е една изключително топла страна, а в много стаи в училищата няма климатици", каза той.
 
"Основният ни приоритет е да изискваме от учениците отговор, който съдържа мислене. Повторението в никакъв случай не ни върши работа. Прилагането на това, което сме научили, е това, което децата трябва да научат в училище. Трябва да избягаме от големия обем на знание и да се насочим към прилагането на тези знания, начините на мислене и към вкарване на готовност да бъдем на пазара на труда", заяви д-р Петров.  
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase