Снимка: НС

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова учредява стипендии за учeници от гимназиите във Видин.

"Стипендиите „Изследователи на знанието“ ще бъдат връчвани на трима ученици, които са сред най-добре представилите се на национално ниво. Избрах три области на познанието - български език и литература, защото българският език е изворът на нашата идентичност; чужди езици – защото знанието на чужд език отваря врати към света и математика, защото това е универсалният език, независимо къде си роден“, обясни Росица Кирова, цитирана от пресцентъра на НС.

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Рождество Христово, нека има пламък на надежда за тези деца, които въпреки изтощителните две години на пандемия, не се отказаха да бъдат упорити и да бъдат лидери на знанието, коментира заместник-председателят на Народното събрание. Въпреки необичайните условия на подготовка, младите таланти на Видин доказаха в редица национални състезания своя потенциал, добави тя.

Росица Кирова обясни, че стипендиите ще са годишни, в размер на 500 лв. Връчването на финансовите поощрения ще бъде в края на учебната година, когато състезанията са приключили и регионалните власти по образованието във Видин могат да представят номинациите за награди.

"Като родител и като обществена личност, съм убедена, че всеки млад човек трябва да има шанс да успее в образованието и да следва мечтите си. Всяка личност, институция и обществена група, трябва да поеме своя дял от тази отговорност. Призовавам моите колеги народни представители да се включат в тази инициатива и да подпомогнат на талантливи деца от своите региони“, каза още заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase