Снимка: БГНЕС


"Има тестове за всички училища за новата седмица. Ако има организация в учебните заведения, те могат да започнат още от утре да учат редовно. Около 60% от всички ученици са заявили, че искат да бъдат тествани. Процесът ще отнеме една-две седмици и огромното болшинство от учениците ще се върне в клас преди Коледа". Това обяви пред БНР министърът на образованието Николай Денков.

Още по темата

"В склада има над 80 660 теста. Имаме уверение, че се очакват още няколкостотин хиляди теста през следващата седмица... Нисък е процентът положителни проби при децата от 1 до 4 клас, но те стоят по-затворени вкъщи. Но знаем, че след стартирането на учебната година за един месец имахме рязко нарастване на случаите във възрастовата група от 6 до 19 години. След затварянето на училищата имахме съществено спадане. Бих обсъдил със здравните власти да се гледа каква е заболеваемостта и колко са тестовете, на тази база да търсят решенията. Най-важното е решенията да се вземат съвместно, защото не са само здравни, имат социални последици, влияят върху родителите, оттам и върху икономическата ситуация. Това е институционален проблем и това трябва да бъде променено", допълни Денков.

По думите му е безотговорно от МЗ да правят изказвания, които рефлектират върху родителите и учениците по неправилен начин, тъй като не отговарят на реалността.

"Целият абсурд е, че нашето министерство беше позиционирано като такова, което спира учениците да влязат в клас... Който пази здравето на хората, трябва да си обяснява мерките, с които го пази. Ние трябва да пазим здравето на учениците в рамките на това, което е задало МЗ, и да се грижим учениците да бъдат в клас".

Според него въпросът за нарушенията в учебния материал може да бъде наваксан, но няма как да се компенсират пропуснатите процеси по социализация на подрастващите.

"Тези деца са се откъснали от училищната среда, трябва им време да се адаптират, затова не е добре да се започне с изпитването още в първата седмица".

Над 46% от учителите са ваксинирани, посочи образователният министър. От гимназиалния етап със зелен сертификат са 12,5% от децата.

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 1 месец

Не разбирам какво ревете. Министър Кацаров е определил зелен сертификат, и цяла България се съобразява с него. Денков ви е виновен, че въвежда мерки в училищата ли?? Щом има мерки навсякъде, защо училищата да са изключение? Дори част от общините вече въведоха тестове при вход. В образованието ще има тестове, докато има ограничения свързани с Ко-вид 19.

45

Анонимен

преди 1 месец

Всичко е пълна пародия. 1.Министъра много обещаваше, че държи много да осигури безопасна среда в училищата! Хахах, значи по логиката на Денков, ако си направя тест с плюнка в понеделник и е "-", значи в петък би трябвало да ми го признаят на летището и да мога да се кача в самолета, ако пътувам за чужбина, нали така?? 2. Ако съм ваксиниран, пак същата процедура-минавам без тест, щото съм "безопасен", дали ще ме приемат в самолета, а г-н министър по безопасноста?? И това струва 13 мил.!! LOL

44

Кико

преди 1 месец

Казали са му да краде и той горкия на опашка за комисионни!