Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикати не одобряват предложението на Министерството на образованието и науката учениците от 5-и до 12-и клас да се върнат по-рано в училище с тестове, платени от учебните заведения.

Аргументът е, че в училищните бюджети няма средства за това.

В позиция до медиите от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" са категорични, че тестовете за всички ученици и учители, ако останат задължителни, следва да се осигуряват от държавата.

Повод за коментарите стана съобщение на просветното министерство от вчера, в което се казва, че ако училищата осигурят със собствени средства тестове за учениците от 5-и клас нагоре, те ще могат да върнат в клас учениците още преди МОН да е предоставило безплатни тестове. Частни училища вече отправили запитване и получили положителен отговор, че заповедта на министъра ще бъде променена.

В писмо председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева моли министър Денков да не натоварва училищата с допълнителни излишни разходи и изразява очакване правителството в най-скоро време да отпусне средства за тестове и на останалите ученици.

От МОН съобщиха, че близо 8200 паралелки с над 117 000 ученици от I до IV клас в цялата страна вече учат присъствено след тестване на децата за COVID-19.

От всички тествани ученици в началото на тази седмица 19 са дали положителен резултат за COVID-19. Миналата седмица положителни бяха тестовете на 11 деца.

В първите два дни на тази седмица с бързи антигенни тестове са изследвани също 5604 учители и 3464 непедагогически специалисти без „зелен сертификат“. Резултатът е бил позитивен при шестима учители, а сред непедагогическия персонал положителните проби са девет. През миналата седмица беше установена зараза при девет учители и трима непедагогически специалисти.

МОН очаква нови доставки на безплатни тестове за по-големите ученици, за да могат и те отново да влязат в клас при безопасни условия. Създадена е организация постъпващите нови количества тестове да стигат в училищата в страната възможно най-бързо. Паралелно с това се подготвят промени в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които ще регламентират връщането в училище на учениците от V до XII клас.

Социалните партньори са резервирани към идеята училищата да имат право да закупуват тестове за по-големите ученици, докато чакат безплатните доставки от държавата.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 месец

Алоооооо, тестовете си ги правете вие в синдиката, барбар с Янка Такева. Моето дете няма да си бърка в носа, защото тези тестове се правят от медицински лица, а не от деца.

16

Румен Сорос

преди 2 месеца

Моята нова партия "продължаваме подмяната" начело с анти-българина Петков, който е абсолютен фигурант и послушна *** на глобалистите ЩЕ ВИ разгони фамилията с доведената болест. Благодаря на всички uдuoтu, които гласуваха за мен и партията ми. Сега ще съставим "правителство", чиято основна цел ще бъдат МЕРКИТЕ. Ще ви бодем от сутрин довечер и ще ви заливаме с лъжи, чрез нашите "медии". Ще ви вдигнем тока с 300%, ще фалираме повечето фирми и ще ви извиваме ръцете докато не клекнете. Честито!

15

Ваня

преди 2 месеца

Е зарежете тези тестове и простотий де, пуснете децата да си учат спокойно в нормална и спокойна среда. Стига с тая шизофрения вече.