Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес малките ученици от 1  до 4 клас се връщат в училище, след като бяха осигурени тестове за всички деца, чиито родители подписаха съгласие. В общо 10 пловдивски училища 100% от паралелките ще учат обратно в клас, в 34 училища от областта – нито една паралелка няма да се върне в училище, това сочат данните на Регионалното управление на образованието в Пловдив.

Най-нисък е процентът в Сопот, където едва 10 на сто от паралелките в начален етап са изявили желание да се върнат присъствено. Пловдив е общината с най-много паралелки, които ще се завърнат към присъствено обучение – 74%.

Резултатите показват, че 57 на сто от учениците в начален етап могат да влязат отново в клас за област Пловдив.

Останалите продължават от разстояние в електронна среда – синхронно или асинхрнонно в зависимост от възможностите на училището. В Пловдив са и най-големият брой паралелки, в които децата ще се обучават 100% присъствено.

Такова желание са заявили родителите от основните училища „Ал. Константинов“, „Виктория и Крикор Тютюнджян“, „Петър Берон“, “Райна Княгиня”, „Драган Манчов“, „Елин Пелин“ и „Тодор Каблешков“. Родителите на децата от 1 до 4 клас в средните училища „П. Евтимий“, „Пейо Яворов“ и „Братя Миладинови“.

Изключително висок е процентът на желаещите за тестване и в ОбУ „Йордан Йовков“, където 72% от учениците, които са изцяло от уязвими групи се връщат в клас. Не така стои въпросът обаче с училищата в „Столипиново“. Те попадат в списъка на 34-те учебни заведения, в които нито една паралелка няма да се върне към присъствено обучение. Това са НУ „Кирил Нектариев“, ОУ „Димчо Дебелянов“, ОбУ „Пенчо Славейков“, СУ „Найден Геров“, НУМТИ, частно училище „Класик“. Общият брой училища в областта е 153. В Кричим всички деца от двете училища в общината се връщат в клас. Училища със 100% има и в община „Родопи“. Нисък е процентът в Асеновград – 34% от паралелките са в готовност да заменят виртуалните с реалните стаи, но процентът на децата е едва 26.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase