Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Присъственото обучение на учениците от I до IV клас в цялата страна за две седмици напред е гарантирано, след като още 359 000 теста за COVID-19 пристигнаха в склада на БЧК в с. Лозен край София.

В 12 области, които върнаха децата в клас миналата седмица, се разпределят тестове от същия вид, който те вече ползват, съобщиха от МОН. Вчера и днес Регионалното управление на образованието в София град получи 120 000 от тях. Други 120 000 броя днес заминават за Благоевград, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, Смолян, Варна, Габрово, Добрич, Кюстендил и Пазарджик.

Регионите, които започнаха тестването на малките ученици вчера и днес, ще получат общо 119 000 теста от втория вид - с пластмасови фунийки.

Навсякъде изследването на децата протича нормално. Активно се включват учители, непедагогически специалисти, родители и други доброволци, уточняват от ведомството.

До момента Министерството на образованието и науката (МОН) е получило общо 766 000 щадящи теста за ученици. Очакват се още 1,1 млн. теста по втората обществена поръчка на Министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от V, VI, VII и XII клас.   

В област Кърджали общата заболяемост спадна под 250 на 100 000 души и засега децата ще ходят на училище без да бъдат изследвани. Поради тази причина там за момента не се предвижда доставка на допълнително количество тестове.

Навсякъде без тестване в клас са учениците до IV клас в общините с по-малко от 250 заразени на 100 000 души, както и тези, които имат валидни документи за преболедуване или за наличие на антитела.

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 2 месеца

Те децата сами си купуват цигарите и дрогата, та с едни тестове ли ще ги уплашат. Да направт едно запитване, колко от тях си мислят, че ги управляват рептили на плоската земя и самолети ги пръскат отгоре с ковид. Така де, мама и тате на какво са ги научили. До там сме деградирали вече

10

miko

преди 2 месеца

Не харчете парите ни за безумия.Оставете децата ни намира.

9

Анти Тяло

преди 2 месеца

За тестове 13 милиона, а за тежко болни деца събираме капачки?