Снимка: БГНЕС

Възстановяването на присъствените занятия за учениците от I до IV клас там, където те са прекратени поради епидемичната вълна, ще бъде оповестено поне два дни предварително. Родителите и учителите ще имат възможност да се подготвят, съобщиха от МОН.

От ведомството уточняват, че при толкова високи стойности на общата заболяемост това ще стане при осигуряване на максимално безопасна среда – с безплатно тестване на учениците, които не са преболедували или ваксинирани (ако са над 12-годишна възраст), и ваксиниране, документ за преболедуване или безплатно тестване на техните учители. Тази система е успешно въведена в цяла Европа.

Родителите ще имат избор – или да дадат съгласие тяхното дете да бъде тествано и да учи присъствено, или да остане в къщи и да учи онлайн. Особено за малките ученици до IV клас присъственото обучение е ключово важно, посочват още от МОН.

Към този момент не може да се посочи точна дата, на която децата отново ще влязат присъствено в час. Преди това е необходимо здравните експерти да определят теста, който ще се прилага при децата, и той да бъде доставен в училищата.

От вида тест зависи организацията на самото тестване. Тя ще бъде разписана в заповед на министъра на образованието и науката. Работна група с експерти от Министерството на образованието и науката, Министерството на здравеопазването и социалните партньори вече работи върху различни варианти за провеждане на процеса. Учителите и родителите ще бъдат запознати предварително с всички детайли.

По данни на Министерството на здравеопазването досега са ваксинирани общо 38.65% от учителите, като при 2.31% от тях имунизационният цикъл не е завършен. През последната седмица се забелязва ръст на броя педагози с ваксина. Непосредствено преди въвеждането на „зеления сертификат“ в страната имунизираните с поне една доза преподаватели в училищата бяха 36,14%.

Ваксинираните ученици над 12-годишна възраст са 4.87%.

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 месец

До анонимен 10, ти кво мислиш, че праат в час - гедат у**се, в занималня пак гледат у**се, щот било много иновативно. Да ти кажа, лично на мен ми е все тая къде детето ще гледа у** се.

13

В къщи

преди 1 месец

Я по добре да се спре тая заболяемост, а пък децата няма да изгубят кой знае колко. Имаше грипни ваканции и пак се наваксваше с пропуснатото

12

Анонимен

преди 1 месец

Присъствено, когато бг стане зелена зона, дотогава ДО.