Образователният министър ще проведе среща с ректорите на ВУЗ-овете, на която ще бъде обсъдено връщането на студентите в университетите. Какъв план ще предложат ректорите за присъствено обучение и какви са нагласите сред студентите?
 
"Това, което министърът каза, е, че единственият начин за връщане на студентите в университетите са "зелените сертификати". Зададоха се въпроси дали ще има безплатни антигенни тестове на входа на университетите, такова нещо няма да има, тъй като целта е да се стимулира ваксинацията на студентите. И това наистина се случи. Естествено, това създава доста проблеми за университетите, особено за тези, които са присъствено, тъй като една от част от нея са ваксинирани, други - по-голяма част не са", каза заместник-ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Радостин Вазов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Тези, които са онлайн, обикновено не участват в учебните процеси, когато има такава хибридна форма. Ние предприехме по-различен ход от самото начало на учебната година. Започнахме изцяло онлайн, тъй като бяхме наясно какво ще се случи и бяхме предвидили тази Ковид криза. Ще завършим и този семестър онлайн, което ще даде възможност на нашите студенти до февруари месец да се подготвят за присъствено обучение", подчерта доц. Вазов.
 
По думите на председателя на Студентския съвет на УНСС Ангел Стойков нагласите за "зелените сертификати" са положителни.
 
"Много голяма част от колегите не са ваксинирани. Проблемът тук е, че голяма част от тях, когато бяха болни през изминалата година, те направиха своите тестове чрез закупуване от аптеката. И тогава те бяха положителни, но не се регистрираха в РЗИ. Нямат документа, който сега им е нужен за "зеления сертификат". И в момента виждаме, че без тези сертификати не можем да се обучаваме", сподели той.
 
"Направиха се нужните трансформации в учебния процес - разделение на групите, потоците, увеличение на капацитета на залите, за да може хората да бъдат спокойни. Трябва да бъде дадена възможност първите месеци да има безплатни тестове. Поне през първия месец", добави той.
 
На въпрос защо студентите не искат да се ваксинират, той отговори: 
 
"Това е въпрос с много широк отговор. Проблемът при младите хора е, че те са прекалено информирани, имат огромната възможност да черпят информация от безграничното интернет пространство, а там невинаги информацията е проверена и потвърдена. По последни данни излезе, че те не се доверяват на Министерството на здравеопазването, на РЗИ, общопрактикуващите лекари, а вярват на социалните мрежи."
 
"Големият проблем е в липсата на доверие в политическите елити. Нещата, които притесняват студентите, са последствията от ваксините. Ако има инициатива за ваксинационни пунктове до университетите - бихме я подкрепили", каза още доц. Радостин Вазов.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

67

Дамата с песа

преди 6 месеца

Студентите са едни от най-опасните преносители на заразата, защото прекарват болестта по-леко, не спазват абсолютно никакви мерки, не се ваксинират, нямат зелени сертификати, безотговорни са. Зелен сертификат при тях изглежда като поредната глупост на правителството. Ситуацията изисква локдаун, а не сертификати.

66

Анонимен

преди 6 месеца

Ваксините са в трета фаза на клинични изпитвания, в която по принцип се събират най вече данни за ефикасност и безопасност. Има и други случаи на лекарства разрешени в тази фаза за употреба поради належаща нужда. Неетично е хората да бъдат принуждавани да се ваксинират с каквито и да било мерки т.е. да бъдат ваксинирани с експериментална ваксина. Тревожен е факта че в популации с висок процент на ваксинация има много висок процент заразени, а се тв ред че ваксините имат 90 ефикасност.

65

МАЙМУНСКИ ГРИПъ

преди 6 месеца

Да сте чули за умрял от ковид студент? Аз не съм.