Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До две седмици учениците от начален етап е наложително да се върнат присъствено в училище. Това мнение сподели в социалните мрежи председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

От четвъртък всички ученици в столицата и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник са изцяло онлайн, тъй като според заповедта на здравния министър при заболеваемост над 750 на 100 000 в дадена община, се преустановяват присъствените занятия.

Стаматов подчертава, че е изключително спешно децата от  първи и втори клас да се върнат в класните стаи. За останалите класове по думите му е добре да се приложи взимане на решения с децентрализиран подход по общини и училища на ротация, като минимум 50% от учениците да са в училище.

Директорът на 119-о е на мнение, че като за начало може веднъж седмично да се прави безплатно тестване на учениците с детски облекчени тестове. При необходимост тестването на учениците да бъде и на по-кратък период.Заплащането да бъде целево от държавния бюджет. Според насоките на МОН скрининг може да се прави само при 90% съгласие на родителите в дадено школо.

„За персонала в училищата да бъде приложен шест месечен адаптивен период за набавяне на един от компонентите за “зелен сертификат” - доброволна ваксинация, тестване или доказателство за преболедуване”, предлага още Стаматов.

 

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 месец

А, същите тези учители ще се ваксинират ли.?Илисамо правят призиви?

38

До До 27 (или 30)

преди 1 месец

Защото дядото на Вашето здраво дете може да умре не от ковид, а от друго, за което просто да не успее да се докопа до болница навреме и да получи лечение, понеже вътре е бъкано с ковидни. Към днешна дата са близо 7000, а в интензивното - малко над 600. За 20 дни са умрели около 2000. Затова, като за начало.

37

До Не съм съгласна

преди 1 месец

Не харесвам начина ви на изказване, но сте права. Най-слабите студенти са педадогическите специалности, за съжаление. И ето - резултат.