Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нараства броя на новозаразените с коронавирус в страната. Здравното министерство предвижда по-сериозни мерки и ограничения и в училищата.

Новите мерки изискват  да станат задължителни мадза учителите и учениците от 5-и до 12-и клас, по предложение на главния здравен инспектор Ангел Кунчев. Маските и сега са препоръчителни, но не могат да се налагат глоби при нарушение.

И в момента маски в училищата задължително носят учениците от 5-и до 12-и клас, когато са в класната стая, коридорите и всички затворени помещения, обяснява пред БНТ заместник-директорът на 119-то училище Симеон Ангелов. Учителите също носят маски в общите помещения и в клас, когато са на по-малко от метър и половина разстояние от децата.

Още по темата

"Имаме насоки за работа от МОН, там мерките са препоръчителни, но една от препоръчителните мерки е маските да бъдат задължителни за учениците от 5-и до 12-и клас", заяви Симеон Ангелов, заместник-директор на 119-то СУ.

Просветното министерство обаче не може да облече в заповед задължителните маски, това може да направи само здравното. Ако то направи това, единствената разлика ще бъде, че вече ще могат да се налагат и глоби. И тук, според Симеон Ангелов, възникват проблеми, първо със санкциите от РЗИ.

"В София са почти 300 училища. Те ще трябва да работят само за това да обикалят и да санкционират. В следващия момент ученик в 5-и клас, който дори няма лична карта - него ли санкционират, родителите или директора, който не е успял да накара това тичащо дете да излезе в коридора с маска. Това би внесло много повече напрежение в нашето ежедневие", заяви Симеон Ангелов.

Според него няма смисъл от заповед за задължителни маски. Негови колеги учители обаче смятат точно обратното - задължителни маски и санкции трябва да има с изключение за деца с астма или онези, които не могат да дишат с маска.

Учителите обясняват, че ако дойде такава заповед, те ще я изпълнят, въпреки че маските имат и негативи - деца и преподаватели не се чуват и разбират достатъчно добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase