Снимка: БГНЕС

При 1264 проверки от началото на учебната година на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са установени нарушения. Направен е строг официален контрол контрол в училищните столове, бюфети и обекти по Закона за храните (ЗХ). Най-честите констатирани нарушения са свързани с неправилно съхранение на храните, необявяване на алергени, неспазване на противоепидемичните мерки от персоналa, предава "Монитор".

Възбранени са 18 кг храни от животински произход с неправилно съхранение и с изтекъл срок на годност. Издадено е едно разпореждане за спиране на цялата дейност на обект, регистриран по Закона за храните на територията на училище.

Установени са 54 несъответствия, за които са издадени 32 предписания в училищни столове и 22 предписания в обекти. Съставени са 8 акта за административни нарушения, санкциите за които са на стойност между 2000 и 4000 лв.

Издадено е едно разпореждане  за спиране на дейността на регистриран по Закона за храните (ЗХ) обект на територията на училище в Област Стара Загора.

За периода 13-и до 30-и септември тази година инспекторите от "Контрол на храните" при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) провериха 552 обекта, в които се приготвя храна на място.

На щателна инспекция бяха подложени още 353 обекта, в които храната се доставя от фирми за кетъринг и 359 павилиони и лавки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase