Снимка: МОН

100 ще е максималният брой точки при всички изпити от националното външно оценяване (НВО) след 4, 7 и 10 клас.

Оценките в удостоверенията ще бъдат записвани в точки, а за 4 клас и приравнявани към оценки по шестобалната система, съобщиха от МОН.

Уеднаквяването на максималния брой точки е направено, за да се улеснят учениците, родителите и учителите при преценката им до каква степен четвъртокласниците, седмокласниците и десетокласниците покриват изискванията за усвоени знания по съответните предмети.

Както и досега, точките за всяка тестова задача в рамките на конкретния тест ще са съобразени с познавателното равнище, спецификата и трудността й.

Учениците от 7 клас по свое желание ще могат да се явят и на изпит по чужд език, а учениците от 10 клас – по чужд език и по информационни технологии за оценка на дигитални компетентности.

В тях са предложени примерни задачи, чрез които може да се оцени наученото по учебното съдържание. Чрез въпросите и задачите в изпитните тестове се проверяват знания и умения, усвоявани не само в последния клас, но във всички класове от образователния етап.

Голям дял ще имат задачите, свързани с практическо прилагане на наученото, и за успешното справяне с тях не се изисква допълнителна подготовка, допълват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase