Снимка: БГНЕС

Родители и ученици в столичния район Лозенец  подеха кампания за спасяване на 35-о Средно езиково училище. Създадена е петиция, в която се алармира за лошото състояние на сградата, която според тях е опасна за учители и ученици.

Сградата е строена през 1950 г., а фасадата й не е ремонтирана от години, предава БНТ. Необходими са спешни мерки за реконструкция.

Петицията ще бъде внесена в Столичната община до седмица, като в нея вече са се подписали над 1300 души.

"35-о е найголямото училище в район Лозенец. След броени дни 1200 деца ще започнат училище в старата сграда. Наложителен е и ремонт на парната и електрическата инсталация. "Имаме страхотни училище, имаме добри резултати", разказва ученик от 8-ми клас.

"Има отчупени парчета от самите тухли, пада мазилка, гръмоотводите са се показали и са в окаяно състояние. Може във всеки един момент да се случи някакъв неприятен инцидент", разказват родители.

Училището се опитва да закрепи сградата със собствени средства. План за саниране има от 2015 г., но средствата били пренасочени за земетресението в Перник.

"Разходът тук е над 1 млн. лв. и Столична община не могат да намерят средства,  казват от районната община, но във времето на бездействие разходите за ремонта вече са скочили с 20%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase