Ваксинираният персонал в училащата става все повече. Вече получават и сертификати от Министерството на образованието. 
 
Има ли план за действие при евентуален нов старт на учебната година в онлайн среда?
 
"Вече сме провели над 40 срещи в цялата страна. Включиха се над 85% от директорите на училища и детски градини. Участваха над 20 утвърдени на национално ниво медицински специалисти. Оказва се, че педагогическите специалисти, лидерите на детски градини имат нужда от достоверна информация за ваксините, която идва от източника, от експертите". Това заяви заместник-министърът на образованието Евгения Пеева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според нея има желание от всички тези срещи да продължат на ниво училище и детска градина.
 
"Имаме случай във Варна, в който след срещата стотици педагогически специалисти и непедагогически персонал изявиха желание да се ваксинират. На този етап тази ваксинация тече благодарение на съдействието на РЗИ, която осигури допълнителни кабинети за ваксиниране", заяви още Пеева.
 
ОТ МОН целят процентът на училищата и детските градини, в които над 70% от персонала е ваксиниран, да се увеличава.
 
"Най-доброто нещо, което можем да направим за учениците, децата, учителите и всички в образователната система, е максимално дълго време да сме в училище и в детската градина. Именно с тази цел стартирахме кампанията за информиране за ползите и рисковете от ваксините", категорична е Пеева.
 
Тя обясни още, че до момента са връчили 10 сертификати, като броят им от вчера се е увеличил до 22. Зам.-министърът изрази надеждата си, че тепърва броят на учебните заведения, които са постигнали този процент, да се увеличава.
 
"Със сигурност ни е нужно повече говорене с реалните факти и данни. Има много страх, неразбиране. Някои се притесняват от това дали има смисъл да се ваксинират, след като са преболедували. В крайна сметка и аз благодарение на тези срещи разбрах, че е добре да се ваксинираме максимално скоро, за да бъдем защитени", посочи още събеседничката.
 
Заместник-министърът на образованието сподели и притеснения, че смъртността в България е една от най-високите. И добави, че това няма как да не бъде обвързано с факта, че имаме толкова малко ваксинирани.
 
От понеделник влизаме в "оранжевата зона". А относно плана на МОН за учебната година, тя подчерта, че всичко зависи от текущата ситуация.
 
"МОН обнови насоките за провеждане на учебната година в контекста на пандемията. Те ще бъдат споделени с всички училища по линия на регионалните управления на образованието, които планират своите срещи за подготовка на учебната година", категорична е Пеева.
 
Заместник-министърът на образованието уточни, че анализът на МОН показва, че има потребност от около 35 000 устройства за ученици в страната.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.