Снимка: БГНЕС

Много е вероятно вълната от "Делта" варианта на COVID-19 да дойде у нас преди началото на новата учебна година и затова апелът ми към всички учители и директори е да се ваксинират в следващите дни и седмици, защото не се препоръчва ваксиниране в хода на висока вълна в епидемичната обстановка. Това каза на пресконференция днес служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков, уточнявайки, че не се предвижда задължителна ваксинация на учителите, но ще има по два дни допълнителен отпуск за учителите, които се ваксинират.

Аргументите за този допълнителен отпуск са чисто медицински, защото в редица случаи има неразположение в първите два дни след поставянето на ваксината, обясни министър Денков. Той отбеляза, че изключително висок е интересът към кампанията на МОН за ваксинацията в образованието, защото се е оказало, че най-големият проблем за учителите и директорите е липсата на адекватна и актуална медицинска информация.

Той каза, че от МОН са за присъствена учебна година и само в краен случай да се преминава към дистанционно обучение. "Ние сме убедени, а и това са препоръките на ЮНЕСКО, но и на всички други организации, които се занимават с анализа за последствията от дистанционното обучение, че нищо не може да замени качественото присъствено обучение. В същото време обаче трябва да се грижим за здравето на учителите, на децата и на техните родители", коментира Денков, цитиран от БТА.

По думите му 500 учители във Варна са поискали в резултат на информационната кампания да се направи специално за тях ваксиниране, но трябва още малко време, за да се отчетат данни от кампанията, каза образователният министър.

Заместник-министърът на образованието Евгения Пеева каза, че данните отпреди няколко седмици показват, че в под 4 процента от училищата и детските градини има над 70 процента ваксинирани педагогически специалисти и непедагогически персонал, а в над 65 процента от училищата и детските градини са под 30 процента ваксинираните учители и непедагогическият персонал. "Средният процент на учителите, които са ваксинирани, е между 30 и 40 процента в най-оптимистичния случай", коментира Пеева.

Към февруари т.г. учителите у нас са 91 467, каза министър Николай Денков и уточни, че кампанията на МОН за ваксинирането на учителите остава "отворена". В нея с видеопослания участват над 20 специалисти и отговарят на въпроси на учители и директори за ваксинацията. През последната учебна година починаха над 120 учители в нашата образователна система, каза министърът.

При учителите има почти пълно задоволяване с електронни устройства за дистанционно обучение - лаптопи и таблети, но при учениците имаме ясен дефицит, заяви министър Денков. Той съобщи, че са необходими още около 44 000 устройства за учениците, като за тях се договарят средства от Министерството на финансите. Започваме процедурата в следващите дни, за да могат тези устройства за учениците да бъдат купени за началото на учебната година, обясни образователният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase