Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Делта и Бета вариантите на Ковид-19 вече са у нас. Помагат ли ваксините?

Има отлив и го виждаме в последните месеци. Обяснявам си го като преброяване на образованото население. Има спад на общия брой заразени и вероятно има успокояване за отминаване на пандемията. Това каза за "Денят ON AIR" директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова.

По думите ѝ със затопляне на времето заразените намаляват, но след това плавно започва да се завръща ръстът им.

"Ако не се случи ваксиниране и изграждането на щит, рискуваме да изкараме още една такава година. Отначало се изгуби доверието към АstraZeneca, после към Pfizer. Говори се твърде много за странични ефекти, тромбози. Разнопосочните сигнали разколебават", посочи експертът за Bulgaria ON AIR.

Според нея сме доста назад по брой ваксинирани, не само в ЕС, но дори спрямо Индия.

"Доказа се, че ваксините са ефективни срещу Делта варианта, когато са поставени и двете дози. Апелът е всички да си поставят такива, за да няма опашки в края на септември и тогава да се търси решение. Тези мутации не са по-страшни. Те заразяват доста повече. Добрата новина е, че при тези варианти няма по-тежко протичане", обясни проф. Пенка Петрова.

Тя е на мнение, че Делта мутацията удвоява всяка седмица броя си в страните, където я има.

"Ако имаме ваксинирано население, няма да имаме висока смъртност от Ковид-19. Все повече данни има, че ваксината предпазва и от заразяване. Мутирането ще продължи", посочи още събеседничката.

"Работи се интензивно по трети дози, Pfizer и Moderna вече я подготвят. В Куба например, ваксините са тридозови и там хората вярват на произведените в страната им препарати. При българската ваксина опитите вървят добре, но до производство едва ли ще се стигне. Знам, че чужди фирми проявяват интерес. Възможно е следващото правителство да прояви интерес, това не е евтин процес. Може би здравните власти трябва да се намесят по-сериозно, а личните лекари да съветват коя ваксина е подходяща. Проблемите идват от ниската здравна култура и трябва да се обръща внимание и на всички останали заболявания", допълни проф. Петрова.
 

Коментари Напиши коментар

84

Рейгън

преди 10 месеца

Даа, червената чума правеше всичко възможно да провали ваксинацията, само защото не можеше да преживее пореден успех на ГЕРБ. Червеният интернационалист ще направи ВСИЧКО в името на Масква и кумунизъмъ, дори това да коства десетина хиляди загинали...Само подадоха тон за чалга песни на андрешковците и те ревнаха един през друг с пълни гърла, как 'вирус няма' или 'това е само грипче.Сега си купиха машинки и скоро ше си имат частна комунистическа държавица...

83

Анонимен

преди 10 месеца

Аз пък си обяснявам отлива на някои от ваксиниране по-скоро вследствие мътилката около краткотрайните и дълготрайни странични въздействия на ваксините върху човешкия живот!

82

Анонимен

преди 10 месеца

Не е успокояване, а тъпота и късоумие.