Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В системата на предучилищното и училищното образование се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност. При изпълнение на своите функции педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения. Изискването за политически неутралитет и забраната за политическа дейност важат също за началниците и служителите в регионалните управления на образованието (РУО).

Това е записано в проект за изменение и допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, публикуван от Министерството на образованието и науката (МОН) за обществено обсъждане днес. С тези промени системата на средното образование се деполитизира със закон.

Предложението на МОН е провокирано от множество случаи, при които служители от РУО в страната извършват политическа дейност и участват активно в партийни мероприятия по време на предизборни кампании за различните видове избори, включително и в качеството им на кандидати от името на партии и коалиции. В системата на предучилищното и училищното образование, която следва да е неполитическа и надпартийна, са създадени видими зависимости от политическо и партийно естество. Подобни дейности могат да изместят професионалното и експертно начало при назначенията и управлението на образователната система и да доведат до недопустимо политическо влияние върху учителите и учениците, се посочва в мотивите към проекта.

Целта на измененията е високата експертиза и професионализъм да се издигнат в основни принципи на системата.


 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 10 месеца

Предлагам да бъдат деполитизирани всички медии и журналисти. Така както училищата образоват децата, така медиите служат за безпристрастен източник на новини. Значи - всички журналисти, които си позволяват да изказват политически обвързани мнения - да отиват в Белене или Сибир, но задължително да бъдат УВОЛНЯВАНИ.

16

Анонимен

преди 10 месеца

komunisticheskiat iznasilvach eu deputat ivo hristov iskal da zadarja talanti...ostanal e bez gram zdrav mozak...opitvat s pes da napraviat eu diktatura...Allah velik...

15

Анонимен

преди 10 месеца

fake news. a ne iskate li i da sa kastrirani ili samo ot tretia pol kato vladikite, patriarha i da nosiat zadaljitelno dalgi zlatni ili kasichki rokli, gerdani, dimiasti opiati, svesti i plusove v racete?