Снимка: БГНЕС

Програмата "Отново заедно" ще бъде реализирана в периода 1 юли-14 септември, реши правителството, което одобри програмата.

С нея ще бъдат подпомогнати както туристическият сектор, така и образователният, напомни министърът на туризма Стела Балтова.

Днес е гласувано по какъв ред туроператорите ще подготвят пакетите, как ще бъдат извършвани плащанията и др.
Средствата от държавния бюджет ще бъдат използвани с цялата отговорност, увери Балтова.

Държавното финансиране по програмата е 15 млн. лева, а на участник ще бъдат заплащани 500 лева за период от 6 дни. Родителите не трябва да доплащат нищо.

Задължително трябва да се спазва Наредбата за туристическите пътувания.

Към програмата има много голям интерес от ученици, родители и учители, каза просветният министър Николай Денков.

При подбора на участниците, които са 30 хил., ще бъдат заложени примерни критерии като продължителност на дистанционното обучение, социален и здравен статус, успех от обучението. Те ще се избират от педагогическия състав.

Според министъра ще има интерес от туроператори. Максималната бройка е 165 участници от всяко училище. Програмата ще се проведе на два етапа, като вторият започва от 1 август, ако останат средства.

Министерството на образованието и науката ще приема заявки за участие от утре, 17 юни 2021 г., до 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит.

Училищата с под 150 ученици и преподаватели могат да заявят група от до 12 участници. За втория етап тези ограничения отпадат, стига общият брой включени участници от едно учебно заведение да не надхвърля 165 за всички етапи на програмата.

На всеки 10 ученици има не по-малко от един придружител - учител или друг педагогически специалист от училището или от Център за специална образователна подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase