Снимка: БГНЕС

Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100 лева на месец, ако продължат образованието си в определени специалности.

Стипендията се отпуска на ученици, които са сред първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те трябва да имат поне средния резултат по предмета за страната, съобщиха от МОН.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат равен или над средния за страната успех по български език и литература и са сред първите 30% по успех на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и опазване на околната среда.

Друго задължително условие е младежите с такива резултати да продължат обучението си в годината на завършване на средното си образование.

През Те трябва да са приети в държавни университети в специалност от професионалните направления „Педагогика", "Педагогика на обучението по…", "Машинно инженерство", "Електротехника, електроника и автоматика", "Енергетика", "Транспорт, корабоплаване и авиация", "Материали и материалознание", "Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми", "Металургия", "Химични технологии", "Общо инженерство". В списъка влиза и защитената специалност "Хидростроителство" от професионално направление "Архитектура, строителство и геодезия".

Тези стипендии ще се изплащат за втори път. През миналата година 198 студенти са получавали месечно по 100 лева. Целта на мярката е да насърчи обучението във важни за развитието на страната области, където е налице или се очаква недостиг на висококвалифицирани кадри.

Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще разберат това чрез съобщение, публикувано при техните индивидуални резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.

Коментари Напиши коментар

11

Алтер

преди 1 месец

Даде върне безплатното образование. Няма държава с 50% неграмотно население.

10

.

преди 1 месец

Специалност Хидростроителство? Чувал съм за един любител-хидростроител от една етничекса партия, който взема дебела комисионна без да е завършил тази специалност. Та имам 2 въпроса: 1. Трабва ли да завърша тази специалност, за да практикувам като "хисдростроител"?; 2. Стипендията, която ще получа от ДПС сли е и търябва ли да съм българо-мохамеданин, за да кандидатествам?

9

Wallace Carothers

преди 1 месец

Образователната ни система е литературно-бездарна. Учих химия преди 20 години и повечето от колегите ми бяха бездарни ксерокси. Затова се майтапих с шефа ми в БАН, че завършват литературна химия с развиването на теми и наблягане изтъкването на исторически моменти. Някои от тях сега са РhD и се оплакват от новопостъпилите студенти, но забравят какви те са били те. Помня, че една се махна от Софарма, защото ако се разболеели децата й, имало кой да й поеме упражненията със студенти.