Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Повече от 1/3 от регионалните началници в образованието са ангажирани с партийна дейност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано изискване партийна политическа дейност да не се случва в училищната система. Този пропуск трябва да бъде преодолян. Висшето образование е освободено от политически доктрини. Не виждам причина в училищното образование да нямаме за деполитизация на системата". Това коментира пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков.

Още по темата

Той съобщи за сигнали за натиск върху учители и върху директори по време на предизборни кампании.

"Важно е да се подготвим за следващата учебна година. Сегашната ще завърши сравнително успешно. Но това не ни успокоява, защото през последните години нямаме качествен скок нагоре в представянето на учениците въпреки значителното увеличаване на средствата в тази сфера... Трябва да се минимизира разликата между отделните региони и възрастовите групи", посочи проф. Денков.

"Имаме добър баланс между това колко места субсидира държавата и завършващите студенти. Във висшето образование има промяна в правилната посока, но не е достатъчна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, трябва да повишат значително научната си дейност... Почти сме готови с картата за висше образование, следващата седмица ще я качим за публично обсъждане", допълни той.

Коментари Напиши коментар

34

До 33

преди 1 месец

Оскъдна ти е информацията. В БАН академиците се водят на работа докато могат да си влачат краката. Останалите хабилитирани (доценти и професори) - по закон трябва да работят до 65 г. Но те си гласуват вътрешни правила, според които професорите чак до 70 г. могат да се водят по ведомост, че уж работят там Всъщност само взимат заплати и рядко вършат по нещо. Навършат ли 70, за всеки поотделно се гласува дали да остане още. Доцентите пък стоят до 68 г., но сега напират и те да стоят до 70 г.

33

Анонимен

преди 1 месец

Директорите си държат пенсионери на 65-67 год. Те са послушни и си траят .

32

dk

преди 1 месец

партийците преди 10 ряпа да ядътсега е толкова страшно с тия феодали наречени директориповече от 4 години никой не трябва да остава на този постсмешно но феодалите взеха та си направи и съюз да ги защитаваобградени са само със свои хора и кадърните се гонят,а на тяхно място пенсионираните свои-хем заплата и пенсия а работа нулаПРОВЕРЕТЕ ВС УЧИЛИЩА СОФИЯвмалките села и градчета се контролират от населението тъй като се познаватнезнам за какво служи РУОНЕКА ПОНЕ НАЗНАЧАВАТ СПЕЦИАЛИЛ