Снимка: архив, БГНЕС

В Комисията за защита от дискриминация са постъпили сигнали срещу системата за прием на първокласници в общинските училища в столицата. Това съобщиха от ведомството за „Монитор“.

Основно оплакванията на родителите на кандидат-първолаци засягат водещия критерий за уседналост. Има сигнал от майка, която живее 29 години на даден постоянен адрес и покрива критерия за първа група - необходима уседналост от 3 години, но детето на жалбоподателката е вън от класирането, защото е изпреварено от деца по второстепенен критерий, посочват от КЗД.

Родителите на малчугани, некласирани в желаните училища, са решили да пускат жалби в Комисията за защита от дискриминация, но е имало пропуски в подаването на сигналите, което пък ще забави провеждането на самата процедура, обясниха още експертите от КЗД.
Досега оплакванията, свързани с приема на първолаци, са пет, но се очаква техният брой да нарасне, обясниха още от комисията.

„Инициативните документи с оплакванията, подадени до момента, не съдържат всички реквизити, които са необходими за образуване на производство. За тях са изготвени писма до подателите за отстраняване на нередовности, за да може да бъде образувано производство“, уточниха от комисията.

В оплакване на друг родител пък се казва, че адресът, на който живее семейството, не фигурира в документа за прилежащите райони на общинските училища и детето остава винаги извън класиранията.

Други оплаквания пък касаели процедурата по генериране на случайни числа или така наречения жребий при кандидатстването. Тя се прилага, когато броят на кандидатстващите деца, отговарящи на еднакви условия, е по-голям от броя на свободните места. За тази процедура жалбоподателка казва, че й е омръзнало децата да бъдат делени на такива със и без късмет.
На този етап преобладаващият признак в оплакванията е лично положение, обясняват експертите от КЗД.

Както „Монитор“ вече писа, два дни преди онлайн системата за подаване на кандидатури за прием в първи клас да затвори, от Столична община обявиха промени за начина на кандидатстване. Това допълнително създаде напрежение сред родителите на първолаци и предизвика вълна от недоволство в социалните мрежи. Там майки и татковци на кандидат-ученици се заканиха да подават жалби в КЗД и да търсят правата си в съда.

Повод за гнева им стана появилият се на сайта на системата алгоритъм за класиране и записване на ученици в първи клас. В него се посочва, че децата могат да участват във второ и следващо класиране, в случай че не са приети на първо класиране или родителите не го запишат в училището, където е класирано в определения срок за записване.

Това противоречи с първоначалните обяснения на СО и предизвика недоволство у родителите, че се сменят критерии в последния момент.

В случай че Комисията за защита от дискриминация се произнесе в полза на родителите и се установи признак на дискриминация, то приемът не може да се нулира, защото такова решение не е в компетенциите на КЗД, обясниха още оттам. Родителите обаче могат да ползват становището на комисията при евентуални съдебни дела.
 

Коментари Напиши коментар

14

Моля

преди 1 месец

Синът и снахата живеят на 250 м от училище. Детето го приеха в училище на пет спирки с трамвая. Аз като дядо, имам ангажимента да водя малката с колата. Е как да се намали задръстването в София, как да се изчисти въздуха? Ще кажете води го с общ. транспорт - ма в него само ***.

13

До 555

преди 1 месец

Не става въпрос за това, а за факта, че някои деца не могат да се запишат в училища, които се намират в съседство с домовете им. Това са първолаци. Няма как да се знае кое от тези деца е умно и ще учи старателно и кое не е такова. Такава селекция може и трябва да се прави, когато ги записват в средно училище. Но за първолака е най-логично да учи в най-близкото до дома му училище. Чак след като запишат живеещите в района, ако останат свободни места, нека да записват и деца от други райони.

12

555

преди 1 месец

Имам познати в Ню Йорк - там са милиони и отделно идват постоянно нови жители от цял свят. И никой не се оплаква от пренаселеност или липса на места в училищата. Хората са свикнали със свободата на придвижването и това кой къде отива да живее не е проблем. Проблемът е тук, в нашето мислене - приемаме София за бащиния. А това е просто един град, в който всеки има равни права. Софиянци имат нотариални актове за жилищата си, не за града.