Снимка: БГНЕС

Седмокласник със счупена ръка от Варненска област ще може да се яви на изпитите от националното външно оценяване. Това съобщи изпълняващата длъжността началник на РУО във Варна Розета Заркова.

Тя пред Радио Варна, че вече е създадена организация за провеждането на изпита, който ще е устен.

"Ще се направи пълен видеозапис, ще има учител-консултант, който след това ще напише отговорите, които е дал ученикът върху бланката за отговори", поясни тя.

Изпитите по НВО за седмокласниците нямат втора дата и ако по някаква причина ученик не успее да се яви на тях, ще трябва да кандидатства само с оценките от училище по БЕЛ и математика, което автоматично намалява общия му бал и шансовете да се класира в училищата, които обичайно приемат с високи балове.

"Към момента няма седмокласници във Варна, поставени под карантина, заради коронавируса", каза още Заркова. Ако към датата на изпита се установи, че има ученици, които не са болни, а само контактни, ще се действа според процедура, разписана между МЗ и МО.

Във всеки конкретен случай се иска първо разрешение от РЗИ и ако такова бъде дадено, директорът на съответното училище и РУО-Варна ще търсят съдействието на МВР, за да се наруши карантината на ученика и той да се яви  на външното оценяване. Според обяснението на Розета Заркова, в такива случаи ученикът полага изпитите в отделна стая, с отделни квестори.  Ако той е болен, няма да може да се яви на изпит, категорична е шефката на РУО-Варна.

4 184 седмокласници от Варненска област ще се явят на изпити по Национално външно оценяване  през следващата седмица. На 16 юни е изпитът по Български език и литература, а по Математика - на 18 юни. На 17 юни е изпитът за чужд език по желание. За него са се записали 90 деца от областта, които са  предпочели да проверят знанията си по английски език.

Изпитите започват в 9 часа и всяко дете ще ги положи в училището, в което учи. Учениците трябва да носят маска при влизането в сградата на училището. На входовете ще има медицинско лице, което ще следи здравословното им състояние.

При ученици с изявени грипоподобни симптоми ще се преценява на място дали да останат за изпит или да бъде върнати. В случаите, че се реши да останат, изпитът им ще се проведе в отделна от другите деца зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase