Снимка: БГНЕС
По време на изпита по български език и литература за 4 клас диктовки са били подменени и децата са писали по познат, а не по непознат текст. Това обяви МОН и допълниха, че квестори, директор и членове на изпитна комисия са били санкционирани. 
 
За пръв път тази година диктовката е стигнала до училищата чрез аудиофайл. Във всяко училище е трябвало тя да бъде изтеглена, разсекретена, размножена и да се пусне в залите. 
 
"В пет от училищата в страната учениците не са слушали диктовката, която беше пусната от министерството, а са работели върху други. Случаите са доста различни. В едно от училищата в София вместо квесторът да пусне диктовката, която му е предоставена, е пуснал пробна диктовка", обясни в ефира на bTV ЕВгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в МОН.
Още по темата
 
В две от залите във Варна са пуснали диктовка от флаш-паметта, но на нея е имало и друга диктовка. Третият случай е свързан с невъзможност в училището да разкодират файла и вместо да се обадят на МОН са поискали от друго училище, но те са изпратили грешната диктовка. 
 
"Нарушенията се откриват при сканиране на изпитните работи. Тази година за първи път националното външно оценяване за 4 клас се провежда по различен начин, учениците отбелязват отговорите си на съответен лист за това, а те се проверяват от учители от цялата страна", допълни още Костадинова. 
 
Тя обясни още, че МОН няма как да наложи санкции, защото не е работодател нито на учителите, нито на директорите. Наказанията на директорите се налагат от регионалните управления, а на учителите от диркотрите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase