Снимка: БГНЕС
Присъствените занятия на студентите във всички висши училища ще бъдат възстановени при първа възможност. Предстои да бъде издадена заповед от здравния министър. Това обяви просветният министър проф. Николай Денков, пише "Монитор". Той уточни, че в заповедта ще се дава възможност на ректорите сами да решат как да се организират присъствените занятия.
 
Съветът на ректорите още в края на миналата седмица настоява ръководствата на висшите училища да имат право сами да вземат решение за организацията на присъственото обучение. В момента в аудиториите се провеждат единствено практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти. На място се провеждат държавни изпити, защити на дипломни работи, както и семестриалните изпити, които включват и практическа част и не могат да бъдат проведени в електронна среда.
 
Новата заповед ще даде възможност всеки ректор да прецени дали е необходимо студентите да се върнат обратно за края на семестъра и по какъв начин ще протече сесията.
 
Студентите обаче споделят, че вече са настроени повече за почивка, отколкото към завръщане към големите градове за сесиите.
 
"Студентите искат да продължат с онлайн обучението до края на годината, защото изкараха дистанционно целия семестър и не искат да се прибират само за сесията", обясни пред "Монитор" председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. 
 
Той посочи, че ако в началото на септември над 94% от студентите са искали да се върнат присъствено, то в момента процентното съотношение е обърнато и над 90% искат да завършат онлайн и сесията да бъде проведена дистанционно.
 
Председателят на НПСС подчерта, че спецификата на учебните заведения е различна и някои от тях като УНСС вече са приключили със семестъра. За останалите трябва да се прецени кой е най-подходящият вариант въпреки желанието на студентите.
 
"Ако е по-добре сесията да бъде в присъствена форма и студентите да завършат присъствено, нека да го направим", коментира Парушев. Той даде за пример, че в СУ „Св. Климент Охридски“ ще се взема решение на база факултети.
 
"Има факултети, в които няма проблем с усвояване на материала и явяване онлайн. Възможността за присъствено обучени не означава, че то трябва да е за всички. Трябва да се преценява на база на всяка специалност", допълнителни председателят на НПСС.
 
По думите му над 90% от студентите ще завършат онлайн семестъра и ще имат дистанционна сесия. УНСС ще бъде с изцяло онлайн сесия, както и в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", Русенския университет "Ангел Кънчев". Други по-големи университети няма да се върнат към присъствена форма на обучение и изпити до септември, включително и сесия. Медицинските университети вече карат практики и упражнения на място, затова и респективно изпитите им ще бъдат присъствено. Парушев допълни, че техническите университет също обмислят да имат изпити в аудиториите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase