Снимка: архив, БГНЕС

Матурите за дванадесетокласниците са само след няколко дни. Вълнението на зрелостниците обаче е свързано не само с представянето на изпита, а най-вече с това дали и как ще се явят, ако техен близък, или те самите се разболеят от COVID-19.

Пред Йоана стои бъдещето в университет. Преди да кандидатства в него обаче, както всеки зрелостник трябва успешно да положи задължителните матурите.

Още по темата

„Чувствам се подготвена, надявам се притеснението да не ми изиграе лоша шега. Понеже доста се притеснявам от това напрежение, че ще има непознати хора и ще бъда в друго училище”, обяснява Йоана Петрова пред Нова тв.

Тя има и други притеснения – да не се разболее от COVID -19, което автоматично би я пратило на следващата сесия през август.

„Притеснявам се, разбира се, защото матурата е много важна и трябва да бъда там. Гледам да нямам контакт с хора, които имат някакви симптоми или са прекарали дори вируса. Защото в моето семейство има и по-възрастни хора и много се притеснявам да не се разболеят”, споделя Йоана.

А близките й също приемат сериозно идващата матура и полагат усилия да не се провали явяването на Йоана.

„Те са по-стриктни в мерките, може би защото съм им единственото дете и доста се притесняват за мен. Казват ми – с някои хора да ограничавам контакт. Да спазвам мерките, да нося маска – в училище и на затворени места, в които има много хора”, разказва Йоана.

А притеснения за предстоящите зрелостни изпити има и Анджелина от 7 клас - както за знанията си, така и за здравословното си състояние.

„Взимаме стимуланти за имунната система, взимаме различни хапчета, които да ни помогнат да сме силни и тялото ни да се справи с болестта, ако случайно я хвана. Трябва сигурно да правя матурата онлайн, което ще е малко тегаво. Може и дори да не се явя, ако е твърде лошо”, казва Анджелина Славова.

Засега е сигурно, че карантината не означава край на всичко. Първи ще се уверят дванайсетокласниците. Ако са с отрицателен PCR-тест, те ще могат да се явят на матура в училище. Но в отделна стая и с квестори учители, имунизирани и с двете дози от анти-COVID ваксината.

„Трудно е да се каже колко зрелостници ще се явят на матурите. Заявления за явяване на матурата по български език и литература са малко над 49 500. Приблизително толкова са подали заявление и за втория задължителен държавен зрелостен изпит”, обясни Евгения Костадинова - директор „Съдържание на предучилищното и училищното образование” в МОН.

Петима ученици в 12 клас в страната са болни от COVID-19. На повечето от тях карантината ще изтече до изпита.

„Няма притеснение сред учениците ни, нито сред колегите”, каза Цветанка Костадинова, директор на 105-то училище „Атанас Далчев”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase