Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След продължителното онлайн обучението няма връщане назад към старото нормално – необходим е фокус върху нещата, които искаме да запазим като задълбочаване на познанията за работа в дигитална среда. Около това мнение се обединиха Мила Иванова, специалист “Развойна дейност и оценка на въздействието”, “Заедно в час”, и Юлия Мишкова, специалист “Обучения на учители първа година”, “Заедно в час”, в предаването "Смарт час".

По думите на Мила Иванова е силно вероятно да продължава да има дистанционен елемент в образованието дори и пандемията да отмине.

"Трябва сериозно стратегическо планиране. Стратегията за следващата учебна година трябва да стъпи на реални данни и реални нужди на учениците", смятат още гостите.

Дълъг е периодът, в който продължава онлайн обучението, ще има последици със сигурност, но тепърва ще виждаме какви са. Сегашната ситуация обаче дава и възможности, обясни още Мила Иванова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Юлия Мишкова смята, че на преден план е излязъл проблемът с качеството на образователния процес.

"Не са нови проблемите, които наблюдаваме, но може да ги поставим под прожекторите много ясно. Неравенството обаче се задълбочи още повече при дистанционното обучение – по технологични причини, заради нисък социално-икономически статут, достъпа до качествен интернет и дигиталните умения, както на учениците, така и на техните родители. Разширяват се разликите в достъпа до образование“, подчерта Мила Иванова.

Според нея трябва да си дадем ясна представа каква е картината и какви са пропуските и да говорим за социалните мерки.

"Определено е необходимо да сме наясно какви са знанията и уменията, които са пропуснати и как и дали могат да бъдат наваксани през следващата учебна година“, допълни Мишкова.  

По време на разговора беше обсъдена и темата за мотивацията по време на дистанционното обучение и как пандемията се отразява на социално-емоционалното развитие на учениците.

Целия разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase