Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Матурите ще се проведат на обявените дати, през втората половина на месеца ще направим още един анализ има ли тематично изоставане, или не. Всички, полагащи матура, трябва да учат по обявените теми, няма да има съкращаване, каза министърът на образованието Красимир Вълчев пред bTV.

Според него не се наблюдава изоставане на учениците с материала.

Още по темата
Просветният министър коментира възможността за отмяна на външното оценяване за 10 клас и редуциране на материала, който ще бъде включен в матурите за 7 клас и посочи, че това е най-лесно, но няма да е честно спрямо учителите и учениците.

"Няма забавен темп, има по-ниска ефективност на учене. Това не означава, че трябва да се откажем от изпити и учебниците да не полагат усилия", посочи министърът на образованието. Той е категоричен, че тези изпити ще помогнат на подрастващите да се справят с по-трудните изпити в живота.

Българските мерки в пандемията са по-леки, отколкото тези в други страни. 1 и 4 клас не са ходили на училище пет седмици, 5-12 клас около 40% са били на присъствено обучение, а 12 клас - 50%, каза той.

"Нямаме изостанали спрямо предходни години, за да обявим нулева година. Само 1% от децата не са участвали в образователния процес в пандемията", допълни той.

Изпитите трябва да са насочени към възможност за анализиране, а не към заучаване, поясни още той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase