Снимка: БГНЕС

Ще бъдат освободени места за млади преподаватели в университетите като за тях ще бъдат отпуснати 4 млн. лв от държавния бюджет. Средствата ще бъдат за компенсации на около 1000 служители в 33 вуза, чиито трудови взаимоотношения ще бъдат прекратени заради промяна в структурата,съобщава "Монитор".

Парите ще бъдат отпуснати по новата национална програма на образователното министерство "Оптимизиране на вътрешната структура на академичния състав в държавните висши училища". Реализацията й е необходима поради продължаващи демографски промени в страната, стремежа за повишаване ефективността на разходите на институциите, големия дял на академичния състав в системата на висшето образование в предпенсионна възраст. "В държавните висши училища продължават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които реализират определен хорариум и по този начин не се дава възможност на по-младите членове на академичния състав да получат съответно натоварване в аудиторна заетост и възможност за развитие", пише в доклада към проекта.

Промените в учебния процес и по-малкото студенти през последните години също са причина за преструктуриране и намаляване на работещите във вузовете. "Процесът, свързан с преподавателския състав, достига обезпокоителни показатели и може да се сравни по своята същност и последици с демографския срив в страната и намаляващия брой студенти", се посочва в доклада. Дигитализацията в учебния процес и намаляването на времето на присъствено обучение, нарастването на достъпната онлайн информация налагат промяна на методите на обучение.

"От традиционните лекции и учебници, написани на хартия, все повече трябва да се ориентираме към on-line конферентни разговори и web базирани ресурси. Подобряването на качеството на образованието е неразривно свързано с внедряването в учебния процес на съвременните информационни технологии. Това ще позволи, отчитайки непрекъснато намалявания хорариум на повечето учебни дисциплини, да се върви по пътя на оптимизацията на учебното съдържание с внасяне на елементи на научно търсене и научни изследвания от страна на студентите", пише още в доклада. Така с намаляването на хорариума на лекциите и упражненията на два различни курса ще могат да се водят от един и същи преподавател.

Очакваният ефект от приемането на националната програма е повишено качество на образованието, реализиращо се чрез поставяне на висшите училища в реална конкурентна среда на национално и международно равнище и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия академичен състав.

Коментари Напиши коментар

20

До 8 -в Бан е същото

преди 7 месеца

Уж на 65 трябва да се пенсионират хабилитираните, но те стоят до 68 г., а после с решение на ръководството не малко от тях остават до 70 г.И като си тръгнат, какво? Настанили са по институтите деца, внуци, племенници и други близки, които не могат или не искат да се уредят другаде. Вярно, в БАН заплатите не са кой знае какви, но може и да не работиш за тях, а да безделничиш. Ако си по-нахален, включваш се в проекти, работиш яваш-яваш и взимаш пари плюс заплатата.Плюс четене на лекции на хонорар

19

Да бе, да!

преди 7 месеца

Големи приказки за наивници.В УНСС, в катедра "Международни икономически отношения и бизнес" се шириедин 68-годишен възпитаник на Московския държавен университет. Той учи студентите и докторантите как да формират в бъдеще външнотърговските и други външнополитически връзки на България - по московски.Дундурканите през соца глезльовци, за които още от бебешката им възраст им се пазеха места в езиковите гимназии и в специалности като МИО продължават да са галеници и вредни хрантутници и днес.

18

АЙДЕ, СЕГА:

преди 7 месеца

... ДА ДУНДУРКАМЕ СИНОДАЛНИТЕ СТАРЦИ ДОКАТО ПУКНАТ, ЩОТО ВСЕ СА РОДНИНИ НА БКП/ДС, И ПАРТИЯТА ДА ИМ ОСИГУРЯВАБЕЗПЛАТНИ ПАМПЕРСИ , КАТО НА АБПФК!!!А, МЛАДИТЕ, ДА ФАЩАТ ЧУЖБИНА ТА.... ХАХАХААА Я, СТИГА ПАРТИЙНИ ТЪПИЗМИ!!!!В МЛАДИТЕ Е ИСТИНАТА!!!!!!!!!ДЪРТАЦИТЕ---В ПЕНСИЯ!!!