Преподаватели от групата "Учители за безопасно образование" настояват да се премине към дистанционно обучение. Те информират за скок на заразени деца с близо 50% За последните 14 дни спрямо предходния период, положителните проби при деца (от 0 до 19 години) са се увеличили с 48,3%. Между временно в училищата се учи в присъствена форма. 
 
"В настоящата ситуация това е най-добрият вариант, за да опазим повече животи. Британският щам е много по-масивен, много деца също боледуват. Имаме около 5000 карантинирани ученици. Най-добрият вариант е електронното обучение", каза в ефира на Bulgaria ON AIR Лилия Стоянова от Facebook групата "Учители за безопасно образование".
 
Тя е на мнение, че на учениците им е трудно да спазват мерките и рискът от заразяване в класните стаи е голям.
 
"Колегите са достатъчно подготвени. Първокласниците вече имат изградени някакви навици. Децата, които искат да учат и са мотивирани, те го правят присъствено и електронно. Трябва да говорим и за ролята на родителя, на семейството, което трябва да се включи в процеса", допълни тя. 
 
Според Стоянова има педагози, които все още не са получили и първа доза от ваксината.
 
"Ние също имаме семейства, получава се голям, порочен, затворен кръг. Няма адекватно тестване, няма как да разберем реалния брой заразени. Родителите са раздвоени - някои искат електронно обучение, други - не. Трябва да се намери баланс, но засега е нужно да се премине към онлайн обучение за всички ученици - от 1 до 12 клас", смята тя. 
 
"Децата могат да излизат, да спортуват, но виждате какво се случва в държавите с по-топъл климат - вирусът не се повлиява. Искам да кажа на родителите да се замислят за ползите от двата вида обучение. Да се замислят кое е най-доброто за децата им", допълни Стоянова. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase