Снимка: БГНЕС
Ръст на децата и учениците поставени под карантина, заради положителен тест за коронавирус или контакт с болен, отчитат от Министерството на образованието в края на тази работна седмица, цитирани от "Монитор". Към момента точният им брой е 7469.
 
Само ден след като в четвъртък учениците от 6-и, 9-и и 12-и клас се върнаха в присъствено обучение, в столичното 137–о СУ “Ангел Кънчев” цяла паралелка зрелостници бе принудена да остане под 10-дневна изолация до следващата неделя. Така те ще изпуснат почти целия двуседмичен период до 17-и март, в който имат възможност да се обучават присъствено в училище. 
 
Причина за това е, че майката и бащата на една зрелостничка са били със симптоми на коронавирус, но най-вероятно не са си направили тест, тъй като тя не е била поставена под карантина. В първия присъствен ден ученичката отива на училище без да проявява симптоми. Следобед обаче вдига температура. Направен й е антигенен тест от страна на личния лекар, който установява, че е болна. 
Още по темата
 
Директорът на училището принудително изпраща целия клас отново към онлайн уроците.
 
"Важно е да има отговорност у родителите и ако детето им е контактно или има симптоми, да остане вкъщи. Сега не учителите, а децата разнасят заразата", коментира директорът на 137-о Владимир Миков. В противен случай всички мерки в училище – маски, мерене на температура, разделяне на потоците от отделни входове, не биха имали смисъл. 
 
Миков даде пример с друго дете от училището, за което в петък станало ясно, че е болно от COVID-19. Родители му не са го пуснали на училище в четвъртък и така неговата паралелка няма да бъде карантинира и ще може да продължи да учи присъствено. 
 
"Всички родители трябва да подходят отговорно, и 1 % безотговорни е достатъчен, за да заразиш всички", коментира още Миков. Той призова и учениците да бъдат отговорни, тъй като след часовете те често се срещат без маски в парковете и така също има опасност да се разпространи заразата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase