Снимка: БГНЕС
В три университета у нас е възможно студентите да плащат своите общежития и сметки онлайн, без да имат допълнителни такси за превод. Това съобщи за в. "Монитор" председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.
 
Той обясни, че и в други университети наем и консумативи могат да се плащат дистанционно, но при тях се изисква студентът да има онлайн банкиране и да направи превод от сметката си към тази на университета, за което се плаща допълнително.
 
Обучаващите се в Медицински университет – София, Медицински университет –Варна, а от миналия месец и в Университета за национално и световно стопанство могат да заплатят своите задължения чрез уеб профила си в университета.
 
До този момент студентите в икономическия вуз имаха възможност да плащат онлайн с платежно нареждане на банковата сметка на университета. Тогава обаче с наема и консумативите имаха и такса за превода. Налагаше се да знаят и точната сума, която трябва да преведат, обясни главният секретар на УНСС доц. Драгомир Стефанов. 
 
"Сега всичко става с два клика. Влизат в е-досието си на студент и виждат всички свои задължения – ток, вода, наем, и отмятат кои от тях искат заплатят. Не се налага да се обаждат и да питат каква е сумата", уточни той. Доц. Стефанов допълни, че сумата се превежда директно от сметката на студента, без да се занимава да попълва платежни или IBAN на ПСБО. 
 
"Много е удобно, не се налага да чакаш на опашка, ако на касата са почивка или си говорят. Влизам в уеб профила си и плащам всичко", обясни студент в университета.
 
Улеснението на студентите е част от политиката на новото ръководство на УНСС, която цели да въведе по-голям набор от дигитални услуги. Главният секретар допълни, че пандемията е засилила процеса на въвеждане на новата възможност и от март са се водили активни преговори с банката, за да няма такси, а IT специалистите са правили настройките. 
 
В момента услугата е достъпна само за бакалаври и магистри. Очаква се до няколко месеца да заработи и за чуждестранни студенти, докторанти и преподаватели, които живеят в общежитие. Най-голямото предимство на онлайн плащането ще се усети наесен, защото студентите няма да трябва да се редят на опашки през септември, за да платят първия си наем.
 
В други университети студентите, които живеят на общежитие, също могат да проверят онлайн какви такси имат, но плащането става по различен начин. В Софийския университет студентите виждат в онлайн профила си всички свои задължения. Плащането става чрез една от четирите опции – epay профил, банков превод в към сметката на СУ, превод на банкомат или на каса в EasyPay. Така проверката на задълженията е онлайн, но плащането е с такса при първите две опции. При превод на банкомат или на каса в EasyPay студентът пък излиза от дома си.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 8 месеца

Защо студентите, които са се прибрали трябва изобщо да плащат за общежитията, които не използват ако са се прибрали?Защо държавата не ги покрие, като все пак университетите като цяло са държавни?Заплатата на един професор могат да я покрият една дузина от студентите му?Въпроса е къде отива остаряла от всички студенти, и то по време на пандемия?Когато уж помагат? Ми да помогнат на ВУЗ-овете с техните рекламирани мерки.

4

Така така

преди 8 месеца

УНСС Утре Носи Съответната Сума (Онлайн)

3

Анонимен

преди 8 месеца

в белите държави хората могат да плащат всичко онлайн и без такси и комисионни, за разлика от държавата на великите смърдящи партийни бизнесмении чалгаджии