Снимка: БГНЕС
В три университета у нас е възможно студентите да плащат своите общежития и сметки онлайн, без да имат допълнителни такси за превод. Това съобщи за в. "Монитор" председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.
 
Той обясни, че и в други университети наем и консумативи могат да се плащат дистанционно, но при тях се изисква студентът да има онлайн банкиране и да направи превод от сметката си към тази на университета, за което се плаща допълнително.
 
Обучаващите се в Медицински университет – София, Медицински университет –Варна, а от миналия месец и в Университета за национално и световно стопанство могат да заплатят своите задължения чрез уеб профила си в университета.
 
До този момент студентите в икономическия вуз имаха възможност да плащат онлайн с платежно нареждане на банковата сметка на университета. Тогава обаче с наема и консумативите имаха и такса за превода. Налагаше се да знаят и точната сума, която трябва да преведат, обясни главният секретар на УНСС доц. Драгомир Стефанов. 
 
"Сега всичко става с два клика. Влизат в е-досието си на студент и виждат всички свои задължения – ток, вода, наем, и отмятат кои от тях искат заплатят. Не се налага да се обаждат и да питат каква е сумата", уточни той. Доц. Стефанов допълни, че сумата се превежда директно от сметката на студента, без да се занимава да попълва платежни или IBAN на ПСБО. 
 
"Много е удобно, не се налага да чакаш на опашка, ако на касата са почивка или си говорят. Влизам в уеб профила си и плащам всичко", обясни студент в университета.
 
Улеснението на студентите е част от политиката на новото ръководство на УНСС, която цели да въведе по-голям набор от дигитални услуги. Главният секретар допълни, че пандемията е засилила процеса на въвеждане на новата възможност и от март са се водили активни преговори с банката, за да няма такси, а IT специалистите са правили настройките. 
 
В момента услугата е достъпна само за бакалаври и магистри. Очаква се до няколко месеца да заработи и за чуждестранни студенти, докторанти и преподаватели, които живеят в общежитие. Най-голямото предимство на онлайн плащането ще се усети наесен, защото студентите няма да трябва да се редят на опашки през септември, за да платят първия си наем.
 
В други университети студентите, които живеят на общежитие, също могат да проверят онлайн какви такси имат, но плащането става по различен начин. В Софийския университет студентите виждат в онлайн профила си всички свои задължения. Плащането става чрез една от четирите опции – epay профил, банков превод в към сметката на СУ, превод на банкомат или на каса в EasyPay. Така проверката на задълженията е онлайн, но плащането е с такса при първите две опции. При превод на банкомат или на каса в EasyPay студентът пък излиза от дома си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase