Снимка: БГНЕС

Заради епидемичната ситуация студентите на Русенския университет ще се обучават онлайн в началото на летния семестър, което е 22 февруари тази година. В готовност сме по всяко време да преминем към присъствена форма на обучение. Това съобщи ректорът на висшето училище чл.-кор. проф. Христо Белоев. Той обясни, че е възможно да се въведе и смесена форма на обучение - онлайн и присъствено.

Половината от преподавателите в Русенския университет са заявили желание да се ваксинират, като началото на имунизацията е от днес, каза проф. Белоев, цитиран от БТА.

Ректорът информира и за няколко проекта, по които работи висшето училище. Един от тях е "Дигитални технологични системи за чиста и сигурна околна среда- 5D ALLIANCE". По този проект Русенският университет е координатор, като си партнира със седем висши училища, институти на БАН и няколко бизнес единици. Основната цел е изграждане на дигитална инфраструктура за Дунавския макрорегион и мрежа с европейски университети и други инфраструктури.

Белоев информира, че Русенският университет има договор за съвместен обучителен процес с Английската гимназия в града. Целта е придобиване на профилирана подготовка във втори гимназиален етап и получаване на висококачествени знания и умения в областта на информационните технологии, STEM-направлението и предприемачеството.

Ректорът припомни, че висшето училище е получило и сертификат за качество "Еразъм Харта 2021-2027 за висше образование", който дава възможност за обмен на студенти, преподаватели и служители с чуждестранни университети-партньори и предприятия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase