Здравното министерство отпарви запитване към родителите дали биха позволили децата им да бъдат масово тествани за COVID-19. Това обаче породи смесени реакции. Какво накара масово майки да отказват децата им да бъдат тествани в училище?
 
"Реакцията на родителите беше реципрочна, защото така им беше зададено запитването. Не е ясно и какво е питането, на места писмото е интерпретирано по различен начин от учителите. Естествено, че родителите ще отговорят с "не", като им е подаден по този начин въпросът". Това заяви Пламена Николова от Националната мрежа за децата в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че ако този тест е условие децата да се върнат в училище, тя и много други родители биха се съгласили.
 
"Тази анкета задава толкова много въпроси, не мога да си представя как с този тампон едно дете на година и половина ще бъде тествано два пъти в седмицата", посочи Николова и добави: "преди да задават въпрос на родителите те предпоставиха отрицателен отговор. Това е абсолютна комуникационна грешка", каза тя.
 
Според нея предварително е трябвало да бъде обяснено на родителите как ще бъде правен този тест и кой ще го прави. 
 
"По начина, по който е въведено в момента присъственото обучение, е едно добро решение, но трябва да се спазват всички мерки", уточни Николова.
 
"Пак се започва от главата за краката и се насочваме точно към най-малките. Никъде в света детските градини не са били затворени. Бяха отворени къщите за гости, но образованието беше в пълен локдаун", подчерта тя.
 
Ива Недялкова, която е член на групата Science in the crisis, подкрепи мнението на Пламена Николова за масовото тестване и анкетата, но смята, че децата не трябва да се връщат в училище.
 
"Хубаво е да се обясни подробно на родителите и да има избор. Хубаво е да се направи скрининг, така ще бъдат изолирани всички безсимптомно болни", категорична беше тя.
 
"Скринингът е нужен в момента. Има дечица, които са изкарали Ковид-19, някои вече не могат да водят същия живот", заяви Недялкова.
 
По думите й, ако в чужбина има условия да бъдат отворени училищата, то в България такива няма.
 
"Тук мерките не се спазват изобщо. Трябва масово тестване, трябва да се тестват всички деца над 6 години", каза Ива Недялкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase