Снимка: БГНЕС

Първото атестиране на училите, което бе отложено заради новата организация на учебната година във време на коронавирус, може да се проведе онлайн. Това ще обсъди работна група, която ще изработи позитивни подходи за осъществяване на атестирането на педагогическите специалисти, в това число и в електронна среда, обясни председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Диян Стаматов.

Това ще даде възможност атестирането да се проведе в пъти по-бързо. „Ако се прави на хартия, а училището е голямо, с 800 ученици, ще има поне 60 учители. Те ще бъдат атестирани за 5-6 месеца. Ако се проведе онлайн, това може да стане за седмицата“, обясни Стаматов. Това ще позволи и атестирането да не се отлага отново, ако епидемичната обстановка е влошена.

Решението за обсъждането на тази възможност бе взето по време на Отрасловия съвет към образователното министерство.

Социалните партньори са взели решение допълнителните 30 лева за компенсиране на разходите на педагогическите специалисти за провеждане на обучение в електронна среда да се извършва след 1 януари 2021 година, като точно и ясно бъде разписано във Вътрешните правила за работните заплати на всяко училище. Така ще бъде ясно при какви условия домашният интернет на педагозите, които са се включили в дистанционното обучение.

Взето е решение и да бъде изнесена информация пред Отрасловия съвет за изпълнението на КТД в сферата на средното образование през месец април, след направена проверка от МОН. Така ще се види средно с колко процента са се увеличили учителските заплати, защото на места може а е 15, а на други 17.

Отрасловият съвет е възложил на МОН да подготви и реализира национално анонимно,анкетно проучване сред педагогическите специалисти за причините да не желаят да се ваксинират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase