Снимка: БГНЕС

Половината клас може се върне в училище на 4 февруари, а останалите да следят урока пред таблета вкъщи. Това е един от вариантите за големите ученици, който учители и експерти от МЗ и МОН ще обсъдят другата седмица.

Преди дни самият здравен министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че има вероятност един клас да се дали на две. Според директори най-възможно е това да се случи сега е чрез т.нар. "хибридно" обучение,  предава "Телеграф".

При него част от учениците са в клас, а другите следят всичко случващо се в часа пред таблета вкъщи. Едно от училищата, в което този модел се прилага и сега е 51 СУ в столицата. Неговият директор Асен Александров обясни, че в класическия вариант на "хибридното" обучение децата, които са вкъщи наблюдават класната стая и какво учителят пише на дъската. Малко училища обаче имат техника, която да позволява това. Ето защо схемата може да се приложи, но по не толкова удобен за ученици и учители начин.

Още по темата

Преподавателят ще идва в клас с лаптопа, а децата вкъщи виждат лицето му и чуват какво се случва в клас, обясни Александров. Сега по този начин върви и дистанционното обучение. Според директора тази схема на разделяне на класа е добра и би осигурила завръщане на по-голям брой випуски в училищата.

Според плановете на здравно министерство на училище от 4 февруари ще тръгнат три випуска – 7, 8 и 12 клас. Така в училищата ще присъстват 37.5 % от големите ученици. При разделяне на паралелките на половина, същият процент ще се запази като присъствие, но вместо три випуска в училище ще влязат шест, изчисли Асен Александров.

Според него учителите така или иначе ще имат присъствени и дистанционни часове в един ден. Те няма да имат време да се приберат до вкъщи за онлайн уроците, затова могат да носят лаптопа в клас, за да осъществят "хибридното" обучение.

В началото на другата седмица ще се вземе окончателно решение на какъв период да се редуват учениците. Засега надделява мнението това да се случва на две седмици, колкото е карантината за коронавирус, като се смята, че така би се намалила опасността от разпространението му в школата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase