Снимка: Bulgaria ON AIR

Наши сънародници са сред най-добрите дебатьори в света. Шестима млади таланти влязоха в топ 30 на най-престижното първенство по дебати за ученици и студенти, организирано от най-добрите английски университети в Кеймбридж, Оксфорд и Дърам, съобщава Bulgaria ON AIR.

Алек Селвелиев се нареди първи в индивидуалната ученическа категория, а неговата съотборничка Мария завоюва третата позиция. Достойно се представиха и Елия Панчова и Жанин Ал-Шаргаби, които отборно станаха втори в класацията за участници с английски като чужд език и заемат пето и седмо място индивидуално в същата категория.

"В началото е доста стряскащо, защото усещаш, как все още не сме на нивото на международните дебатьори, но след всеки дебат все повече и повече се доближаваме. Ето, че и ние станахме в топ 30 отбори в нашата девизия", коментира Жанин Ал-Шаргаби.

"Това е доста дълго мое пътуване, тъй като аз се занимавам с дебати от доста време, но може би причината да съм на световното е най-вече първо съотборничката ми, на второ място, най-вероятно, това са нашите треньори и хората, които са ни помогнали да стигнем до това състезание", допълни Елия Панчова.

Дебатите са образователна игра, в която две страни (правителство и опозиция) излагат своите тези за решение на зададен проблем и ги защитават. Форматът на състезанието е Британски парламентарен дебат.

"Индивидуалното класиране е на база точките, които си получил от твоята индивидуална реч, докато отборното класиране е на база позицията, която сте взели като отбор и индивидуалните точки на двете речи", каза още Елия.

Според талантливите родни дебатьори дебатите помагат за изграждане на различни умения и имат ключова роля във формирането на личността.

 

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 9 месеца

Пълна софистика. Спорът, заради самия спор.

9

Анонимен

преди 9 месеца

шорошки истории.Преди 20 години отровено общество имаше клуб дебати, тези са от тях.Грантаджии и копои на хранилка.

8

Анонимен

преди 9 месеца

Като цяло абсолютна безсмислица - разтягане на локуми. Един дебат има смисъл единствено когато ражда най-доброто решение на даден проблем. За да участваш в дебат, трябва да си компетентен по темата, а не да разполагаш в голяма уста и кух череп.