Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската наука от много години има сериозен принос в световните научни изследвания. Това заяви проф. дхн Георги Вайсилов, управител на Фонд "Научни изследвания",  в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В едно изследване от 2017 г., беше показано, че през 1990 г. сме били на 35-о място по брой научни публикации в света. За съжаление след това тази позиция я загубихме и бяхме стигнали 58-о място преди няколко години. Но вече са предприети редица действия, за да си върнем по-предните позиции", коментира гостът.

Сред взетите мерки са националните научни програми, центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, както и стартирането на програмата за финансирането на голяма изследователска инфраструктура.

Проф. дхн Георги Вайсилов добави, че преди около три години най-голям интерес се е наблюдавал към изследвания в областта на биологията, физиката и химията, а през изминалата 2020 г.  Фонд „Научни изследвания“ е бил свидетел на голям брой проекти по медицина.  

"И все пак във всички конкурси, които сме имали до моменти, най-голям брой проекти са насочени към техническите науки", казва още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Допълва, че 2020 г. е била сложна и за науката, така както бе и за други сфери. "Постави ни в ситуация, в която не можехме да продължим ефективно научните изследвания както обикновено. Моята група беше облагодетелствана, защото ние по принцип работим дистанционно. Но работата със студентите много сериозно се ограничи.“

По думите му младите учени проявяват интерес към почти всички видове изследвания стига да могат да бъдат привлечени и да бъдат запознати със самото изследване.

"За съжаление при нас в целия университет има значителен спад на броя на докторантите, като основната причина са условията, които държавата предлага – а именно сравнително ниско заплащане за докторантура", каза гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Коментари Напиши коментар

8

ДнешнитеНищоНеЗнаят

преди 4 дни

По времето на соца във всеки научен институт възлагаха на някой субект от Партийното бюро да отговаря за държавната тайна, стига той да има научна степен.
Това означаваше, че всеки е длъжен да го информира, ако възнамерява да даде нещо за публикуване извън печатните издания на съответния институт.
И ако субектът ти забрани, нямаш право да публикуваш, та дори и да е кратък вестникарски материал по случай годишнина от кончината на Г.С.Раковски. Каква държавна тайна е това? Но могат да ти пречат.

7

Продължението

преди 4 дни

Ако не го допускат да публикува в издания на съответния институт или постоянно бавят отпечатването на монографията му в Издателството на БАН, младият човек може със свои пари и в друго издателство да отпечата труда си. Ако този труд е с предговор от солиден учен, той вече има съответната стойност, а после който разбира, ще оцени книгата или студията му и ще напише отзиви и рецензии.
Така че можем да спорим дали през 1990 г. в по-многобройните публикации е имало повече приноси в сравнение с днес.

6

Преди няколко години

преди 4 дни

сме били на 58-о място в света по брой на научни публикации.
Обаче солидна част от авторите на тези публикации са под 40-годишна възраст, знаят западни езици за разлика от повечето си колеги от предишното поколение, правят обзор на научните достижения по света и изтъкват какво е новото, което те са постигнали и представят в публикацията си.
И освен това не са унизително зависими от корумпирани научни съвети и подобни редколегии. Ако му правят въртели и не го допускат да публикува /продължавам