Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Връщането на учениците в клас е огромен риск, коментира пред БНР математикът Петър Велков, преподавател и експерт по управление на кризи.

Към момента не можем да правим ясни изводи за ситуацията на базата данни от последните дни. Важно е какви ще са данните след празниците, тогава ще може да се оцени реалната ситуация, посочи той.

Още по темата

„Системата на проследяване и тестване показва, че през последния месец около 50 000 души - позитивни, не са карантинирани. Това е ключово, защото, когато системата ти за проследяване не работи, ти не управляваш пандемията. Не знаейки реалната ситуация, с връщането на учениците в клас рискуваме да подминем предните нива с гръм и трясък. Това е огромен риск и може да ни изиграе лоша шега“, предупреди той.

По думите на математика ключов момент е процесът по ваксинация, който трябва да бъде съпътстван с по-ниски нива на заболеваемост.

„Много важно е да направим кампания сред учителите за ваксинация. Това ще позволи училищата да бъдат отворени максимално дълго време“, допълни Велков.
 
Според него дистанционната форма на обучение и технологиите са ключови за бъдещето.

Преподавателят изрази надежда, че занапред хората все повече ще се подкрепят и ще оценяват важните неща.

„Трябва да повярваме и в доброто, и в науката. Науката ще ни спаси и ще ни върви нормалния живот в кратко време“, обобщи той.

Коментари Напиши коментар

153

tana$

преди 2 месеца

Ясно е че присъствената форма на обучение е най-добра и няма да бъде заместена от онлайн обучението. Но сега сме в условия на пандемия и колкото и да ни е неприятно, трябва да изтърпим.

152

Bili

преди 2 месеца

до 142 - маските намаляват притока на кислород. тялото има нужда от кислород. за да функционира нормално. отново ви моля да се образовате, преди да причинявате това на собствените си деца. на никое правителство не му дреме за децата ви повече от вас.
няма научно доказателство за ефект на маски върху разпространяването на ковид. има такива, доказващи че влажна и непрекъснато пипана с ръце маска е идеална среда за микроби. отново - има публикувани статии, вижте сами

151

Bili

преди 2 месеца

до 147 - балагодаря. интересно моята референция е към същото проучваме което цитира шпигел. основна разлика е че шпигел ти казва как да разбираш проучването, но не го реферира с линк. препръчвам да отидете на страницата на нейчър и да го прочетете за себе си...
това правят масмедиите, препразказват и преиначават.