Снимка: БГНЕС

След старта на ваксинацията Медицинският университет в Плевен предстои да вземе решение, касаещо присъственото обучение през 2021 г., заяви ректорът, проф.д-р Славчо Томов.

Той уточни, че университетът е заложил, че ще приеме присъствено нов випуск чуждестранни студенти в средата на февруари, но заради обстановката са отложили с две седмици приемът, който реално ще стартира в началото на март 2021 г.

"В момента има заповед на министъра на здравеопазването за здравните мерки до 31 януари. Ръководството на висшето училище ще има решение от Академичен съвет в края на януари, след като бъде актуализирана и заповедта на министъра. Ние ще се съобразим с нея", посочи ректорът.

"По принцип очакваме присъствено обучение за летния семестър. На студентите няма да поставяме условие да се ваксинират, защото няма да нарушаваме принципа на доброволност", допълни той.

"Много любопитен въпрос би възникнал при тези от чуждестранните студенти, които са ваксинирани, а вероятно ще имаме такива. Смятам, че за тях ще намерим решение за присъствено обучение, защото до тогава ще бъдат ваксинирани не малък брой и асистенти, и преподаватели. В средата на февруари ще направи анализ колко са ваксинираните - преподаватели и студентите, и ще бъдем гъвкави - ще организираме присъствени занятия точно на тези, които са ваксинирани.

Мисля, че е логично това да се случи, особено за преподаване в направления "Медицина", "Здравни грижи", "Обществено здраве", където присъственото обучение е изключително важно. Ние ще осигурим условия за такова обучение при определени обстоятелства за всички курсове", подчерта проф. Томов пред БТА.

По думите му се очаква в средата на февруари да анализират обстановката и да вземат окончателно решение, касаещо присъственото обучение във висшето училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase