Дистанционното обучение се оказа предизвикателство за преподавателите, учениците и за родителите.
 
Именно заради това учители от програмата на "Заедно в час" споделиха съвети и трикове, които да помогнат за по-добър процес на онлайн обучение.
 
"Нека да сме търпеливи, технологиите имат свой темперамент. Нещата ще се нормализират от технологична гледна точка, а и вече доста опит е натрупан и от страна на родителите, и от страна на учителите", коментира Мила Иванова от "Заедно в час" в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя уточни, че има много различни формати на онлайн обучение. Най-добрият начин да предотвратим технологичните проблеми, ако възникнат такива, е добре да сме планирали процеса, така че да имаме и друг вариант.
 
"И да сме наясно, че ако възникнат проблеми, не е краят на обучението, има начини да бъде компенсирано", допълни още Иванова.
 
Според нея основните предизвикателства, пред които са изправени и учители, и родители, се свързват с мотивацията на децата и това те да не приемат това за ваканция.
 
"Основните неща, които родителите споделят, е колко качествено успява детето да учи в такъв формат, както и управлението на пространството и времето", коментира Иванова.
 
Тя допълни, че проблемите, които открояват преподаватели и родители, са едни и същи. Това било възможност за партньорство между тях, не само по време на онлайн обучението.
 
Мила Иванова даде 3 основни съвета към родителите:
 
- Да не забравят, че не са се превърнали в учители и тук двустранната комуникация с училището е ключова
 
- Да се грижат за собственото си състояние. А ако става въпрос за мотивацията на децата им, първата стъпка е да говорят с тях
 
- Да осъзнаем сложността на този процес, да сме съпричастни едни към други и да търсим и друга подкрепа
 
Според нея не се говори достатъчно за учениците с увреждания и разговорът тепърва трябва да се води.

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 1 година

Най-големият проблем при ДО са неподходящите за целта платформи. Ползват се платформи за бизнес-срещи за целите на обучението на деца. Ако напиша какво мисля, че ми изтрият коментара или ще го напълнят със ***.

1

пери

преди 1 година

Страшна помощ! Общи приказки на килограм.