Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Скок на стипендиите на българските студенти, на докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, предлага министър Красимир Вълчев.

С проекта на Постановление  на МС, което е публикувано за обществено обсъждане, се предлага актуализиране размера на минималната и максималната месечна стипендия за българските студенти, като минималната се увеличава от 70 на 85 лева, а максималната от 150 на 180 лева.

Още по темата
Мярката ще влезе в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година.

Повишаването на студентските стипендии е в синхрон с държавната политика за стимулиране на студентите да полагат повече усилия за постигане на по-високи резултати в учебния процес и подобряване на качеството на обучението, както и доближаването му до очакванията на работодателите, пише в мотивите.

Допълнен е и механизмът за определяне на средствата за стипендии по висши училища, като  за българските и чуждестранни докторанти те се планират съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и  утвърдения нов прием, а за чуждестранните студенти (без средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) – съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след висше образование.

Със Закона за държавния бюджет за 2021 г. е предвидено увеличение с 6 млн. лева на субсидията на държавните висши училища за стипендии на студентите и докторантите, което ще даде възможност на тези училища да повишат размера на стипендиите, предоставяни по успех и/или доход с 20%, каквото е и предлаганото увеличение на минималния и максималния размер на тези стипендии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase