Кадър: Bulgaria ON AIR

Безпрецедентен хаос в образователната система. Разпространението на коронавируса обърка учители, ученици и родители. След провала на идеята регионалните инспекторати по образование сами да решават за онлайн и присъствено обучение, държавата все пак казва дали от петък всички преминават изцяло на дистанционно обучение.

Марияна Янкова преподава на 9 клас в Гимназията по европейски езици в Русе. Смята, че присъственото обучение е по-ефективно, но се притеснява за здравето си основно заради дисциплината на учениците.

Още по темата
"Колкото и да им правим забележки, не всички ученици са постоянно с маските си. А именно заради тях учениците предпочитат дигитално обучение", каза тя.

И ако в някои градове учениците се завръщат в класните стаи само за няколко дни – до четвъртък включително, в София учениците от 6 до 12 клас си остават вкъщи до Коледа, предаде Bulgaria ON AIR.

4 "б" клас в столичното 51 училище е онлайн от днес по молба на родителите.   

"Ние не искаме поради нейно заболяване да я поставим под риск или да рискуваме, ако тя излезе в болничен децата да бъдат при друг преподавател, с грижа за децата и за госпожата", казва Антония Тончева.

"Това не е изключение, ако има писмо от друг клас, ще реагираме по същия начин. При всяко желание за дистанционно обучение ще откликваме", посочва Асен Александров, директор на 51-во СУ "Елисавета Багряна".

Учители са на мнение, че онлайн обучението е трудно за 1 клас.

"В първи клас е невъзможно дистанционно обучение, ние сме в период на ограмотяване. Ако се разболеят децата, не се разболяват в училище. Мисля си, че в училище децата са изолирани даже", каза Росица Митева – учител на 1 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase