Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Големият проблем на образователната система в момента са липсващите учители и затова трябва да се създаде фонд от заместващи учители, които да бъдат в готовност да се включат при необходимост.  Това заяви Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" - КТ "Подкрепа", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

"Не бих казал, че изпускаме контрола. Най-малко 1000 училища са без регистриран случаи на коронавирус“, заяви гостът.

Още по темата

"Трудна е организацията, защото не сме преживявали такава ситуация преди и всички прогнози в началото на учебната година бяха направени на основата на вероятността“, допълни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той обясни, че досега системата се държи много добре заради диференцирания подход с дистанционното обучение в зависимост от етапа на образование, в който се намират учениците.

"При между 15% и 25% болни учители организацията в присъствена форма е невъзможна“, каза още той.

По думите на госта големите проблеми са липсващите учители и повишената предпазливост за работа в училище. "Дори и с наличието на задължителни маски усещането на българските учители няма да бъде революционно различно", смята Петров.

"За следващите години трябва да помислим за един фонд от заместващи учители, които да са готови да работят при необходимост“, поиска гостът.

Учителите в Синдикат „Образование“ се обявяват в подкрепа на налагането на задължително носене на маски, което ще създаде  една култура на носене на маски в такива случаи, стана ясно от разговора. Относно контрола не можем да очакваме, че „ще завалят един набор от императиви“, обясни той.

Според Петров също така неминуемо ще бъде наложено някакво затваряне на училищата, но не е ясно все още дали ще бъде под форма на дистанционно обучение или като грипна ваканция.

Целия разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase