Снимка: БГНЕС

Училищата ще имат право да задължават учениците да носят маски в клас, става ясно от писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев, изпратено до началниците на регионалните управления на образованието и директорите на учебни заведения, съобщава "24 часа".

Решението обаче дали учениците да носят маски ще се взема от училището, а не на национално ниво. Освен това мярката може да засяга само определен клас, а не всички ученици.

Още по темата
Според писмото на министър Вълчев обаче тази мярка ще е "наложителна" за учениците от 11-и и 12-и клас, които се смесват с различни класове в часовете по профилирана подготовка. Но и това решение образователният министър остава в ръцете на педогогическите съвети.

"По отношение на използваните защитни маски за лице, които са задължителни в общите закрити части на учебната сграда за всички ученици, учители и външните за институцията лица, а в класните стаи за учениците са по желание, на ниво училище по решение на педагогическия съвет е възможно да се вземе решение маските да бъдат задължителни и в часовете. Това решение може да бъде за определени класове или за всички ученици с оглед защита на здравето на учители и ученици. Използването на предпазни маски за лице от учениците във втори гимназиален етап в часовете по профилирана подготовка, когато има смесване от различни класове и по този начин се нарушава принципът на невзаимодействие, е наложително", се чете в писмото на Вълчев.

При учителите, които преподават само в една паралелка, носенето на защитна маска е задължително за времето, когато осъществяват близък контакт с учениците, но за целите на преподаването, при наличие на разстояние по-голямо от 1,5 м между тях и учениците, е допустимо те да са без маска. Учителите могат да продължат да използват защитни шлемове, но само като допълнение към защитните маски за лице, става ясно още от писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase