Гимназистите 1 месец да учат дистанционно. Това предложи директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов.
 
"Причините са 3. Едната е, че те са по-дисциплинирани и могат лесно да се справят в ситуацията с техника и връзки. Втората е, че доста посещават различни заведения. Третата е, че чрез намаляване на броя на учениците в сградата, ще се даде много по-голяма реална дистанция", обясни той пред Bulgaria ON AIR.
 
"София в момента се намира в червения пик, който най-вероятно ще продължи известно време. Разумно е тази превенция да бъде направена най-рано, за да не се окажем без учители след седмица-две", подчерта Стаматов. 
 
Според него преподавателите изпитват притеснение по отношение на влизането в класните стаи, където в повечето случаи учениците не носят маски. 
 
"Трудно си представям ситуация, в която студент започва да преподава на ученици. Това е един много сериозен опознавателен процес", отбеляза още Стаматов.
 
Той е категоричен, че дебатът трябва да бъде ежедневен и постоянен, тъй като ситуацията се променя много бързо. Стаматов е на мнение, че подобно решение е много трудно да бъде взето в момента, но все пак очаква Националният оперативен щаб да направи правилния ход.
 
Под карантина в 119-о училище са поставени 120 ученици, 15 учители преподават дистанционно, а 30 ученици учат в електронна среда. 
 
"Те са едва 10-12% от общото присъствие. Трябва да сме изключително гъвкави", посочи директорът и се обяви за децентрализация - общините или училищата сами да взимат решения.
 
"Всяка седмица има различни срещи по различни теми. Днес имаме поредна среща с образователното министерство, диалогът е изключително ефективен и динамичен. Най-вероятно в днешния ден ще има различни решения", каза още Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase