Снимка: МС

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“.Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите, в която участваха също вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, съобщиха от пресслужбата на МС.

Още по темата

Образованието е основен приоритет на правителството, което се потвърждава и от осигуреното увеличение на средствата за възнагражденията на преподавателите във висшите училища. В хода на разговора бе отбелязано, че през последните две години правителството повиши значително заплатите на учителите и осъществява важни за сектора реформи.

Увеличението, което бе обсъдено на срещата при премиера днес, е във връзка с изменението на Закона за висше образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще определя минималната заплата за академичната длъжност „асистент“. Това ще се отрази на възнагражденията и за останалите академични длъжности. Законопроектът беше внесен в Народното събрание в началото на 2019 г. и е част от дългосрочния ангажимент на правителството към образованието.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.


 

Коментари Напиши коментар

24

19-Нещо е пропуснато

преди 1 година

Те и сега цоцат допълнителни пари като експерти в комисиите към МОН, които ежегодно преразпределят милионите от фонд "Научни изследвания". Всяка година се отпускат различни суми - до 100 милиона, за финансиране на проекти и затова там корупцията е страшна. Е.Хорозов описа това в книгата си "Проектният бизнес или ограбването на науката".Сега ще цоцат и като експерти към тази новосъздадена Агенция за научни изследвания и иновации, папат като хонорувани преподаватели в 53 ВУЗ-а, плюс заплати в БАН

23

Анонимен

преди 1 година

Бойко ами ти вече не знаеш ,какво правиш бе...! Страх та е от народа си ? Да не са те поръчали пак ,както веднъж се похвали в народното събрание

22

Анонимен

преди 1 година

Няма ли направим нашия *** доктор хонорис кауза по тоя случай? Сигурен съм, че ще се намери някой ректор да му се подмаже