Снимка: БГНЕС
Тревожни данни за броя на тежките катастрофи, в които участват и деца. За първите 7 месеца на 2020 г. 6 деца са загинали на пътя, а близо 500 са сериозно ранените. За да се промени тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно.
 
Децата от 1-ви "А" едва от три дни са в клас, но вече познават основните правила на пътя. Причината е, че от тази година им преподават не само в клас, но и навън, пред големи табели с основните знаци, които е добре да знаят.
 
"Всеки последен час от деня учителките заделят по пет минути да говорят с децата за това как да се движат по пътищата, за опасностите , които крият превозните средства, как да се предпазват и съответно ги водят при таблата, за да ги разгледат", каза директорът на 22-ро СЕУ "Георги С. Раковски" Елена Кърпачева в ефира на Нова ТВ.
 
Обучението ще се провежда под формата на състезание по двойки за това кой знае повече. Целта е децата да се превърнат в коректив за родителите си.
 
22-ро училище е първото в страната, което е оборудвано с такива табели. "Децата не трябва да приемат това като досадните последни 5 минути. Трябва да го приемат като нещо нормално и много необходимо", посочва още Елена Кърпачева.
 
Целта е скоро да се оборудват всички училища в страната. "Тези табла съдържат основните групи. Надяваме се, че всеки ден децата, минавайки покрай тях, в крайна сметка до края на годината ще запомнят поне един или два от тези пътни знаци", казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.
 
До този момент са закупени близо 3000 табели. "Кампанията стартира първоначално в София. До края на месеца би трябвало да се инсталират в цялата страна", заяви д-р Милен Марков от Държавната агенция за безопасност на движението.
 
Разработва се и игра в интернет, която ще позволява на децата да попадат виртуално в реални ситуации на пътя. По този начин ще им е още по-забавно, докато учат правилата за движение.  
 

Коментари Напиши коментар

4

МЪКА МЪКА МЪКА

преди 2 месеца

А заглавие ли е???

3

Анонимен

преди 2 месеца

Не разбирам защо в клас се учи география, където всички световни атласи се събират на телефона в джоба ми и в същото време нещо от жизнено значение като правилата за безопасност на пътя не се засяга или само в “скучните последни 5 минути” в някои училища.
Да законите се променят с времето (както и столиците и имената на държавите също), но поне знаците са горе-долу унифицирани.Или няма всички да са шофьори и затова не е необходимо да ги товарят в училище?

2

Анонимен

преди 2 месеца

Заглавието ви е абсурдно излиза, че децата са карали автобили с които са катастрофирали и за да не се случва повече ще минат курс по обучение.