Снимка: БГНЕС

Спад на качеството на образованието в България отчитат от Световната банка в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал.

С него се отчита какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст.

Постиженията в областите на здравеопазването и образованието в Европа и Централна Азия са застрашени заради кризата с Covid-19, отчита още докладът на Световната банка, цитиран от БНР.

България и Украйна са двете държави, посочени като пример за спад на качеството на образование през последното десетилетие. Страната ни попада в още един обезпокояващ пример - за намаляване на годините на обучение, като в този случай се нарежда до Молдова, Румъния и Украйна.

Общият извод в доклада е, че младите хора в региона на Европа и Централна Азия получават възможностите, необходими за израстване като продуктивни възрастни. Това се дължи на продължителните инвестиции в здравеопазването и образованието през тяхното детство и юношество.

Пандемията от Covid-19 застрашава постигнатото, предупреждават от Световната банка. Причината - ограничителните мерки, които се въвеждат с цел предотвратяване на разпространението на инфекцията, например затварянето на училища. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase