Снимка: БГНЕС

Спад на качеството на образованието в България отчитат от Световната банка в последната актуализация на Индекса на човешкия капитал.

С него се отчита какъв е шансът на едно дете да развие пълния си потенциал и да е в добро здраве, когато достигне по-зряла възраст.

Постиженията в областите на здравеопазването и образованието в Европа и Централна Азия са застрашени заради кризата с Covid-19, отчита още докладът на Световната банка, цитиран от БНР.

България и Украйна са двете държави, посочени като пример за спад на качеството на образование през последното десетилетие. Страната ни попада в още един обезпокояващ пример - за намаляване на годините на обучение, като в този случай се нарежда до Молдова, Румъния и Украйна.

Общият извод в доклада е, че младите хора в региона на Европа и Централна Азия получават възможностите, необходими за израстване като продуктивни възрастни. Това се дължи на продължителните инвестиции в здравеопазването и образованието през тяхното детство и юношество.

Пандемията от Covid-19 застрашава постигнатото, предупреждават от Световната банка. Причината - ограничителните мерки, които се въвеждат с цел предотвратяване на разпространението на инфекцията, например затварянето на училища. 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 година

Всъщност пандемията не е точно цитирана в доклада на СБ като причина за спада на качеството на образование. Последното десетилетие не е имало пандемия, а само последните 6 месеца. Статията просто смесва два факта, за да замаже оценката, че някак при управлението на ГЕРБ образованието ни е станало трагично.

6

Анонимен

преди 1 година

Пандемията имало ли яце преди 40-50-60 години е България?А какви смешници от онова време вадятразни висши дипломи и титли от всеки джоб. Тазфавани са на килограм гьотере. Традицията се е запазила и се развивас всички сили. Красоти и блестящи "научности" бликат като от счупена от ход на кан а ли за ция.

5

Щирлиц

преди 1 година

Сега разбрах,че в България има ...образование,а пандемията щяла да го влоши.Егати вица.