Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Два дни се провежда протест против задължителното носене на маски в училище пред Министерството на образованието и науката. Протестиращите предлагаха на всеки, който мисли, че мерките срещу коронавируса са ненужни, да изгори маската си в метална кофа. В същото време общността "Родители за безопасно образование", искат наказания при неспазване на мерките, въведени в училищата.

"Такава е обстановката, още от началото на годината с появата на пандемията нещата се поизнервиха, а сега с времето се натрупа и този посттравматичен синдром. Има много голямо напрежение между хората от всички категории, обикновено малки поводи палят искра, която води до всякакви протести, започнали от опасението, че нещо може да се случи на децата - здравето, училището", каза психологът Иван Игов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че децата не са усетили толкова много ситуацията.

"Те тръгнаха с удоволствие на училище. Вярно, нямаше тържествата, които повечето изчакваха, но то се превърна в едно приключение. Срещнах родители, които се опитваха да убеждават децата си да носят маски", допълни Игов пред Bulgaria ON AIR.

Психологът се надява, че към края на годината ще се появят първите ваксини срещу коронавируса, за да може следващата пролет да овладеем пандемията.

"Европейският модел е, че ние се вглеждаме в лицето на човека. На базата на лицевите реакции се разминаваме по улицата. Маските определено затрудняват комуникацията. Затова и решението е в клас да не се носят маски, а учителите да бъдат с шлемове. Проблемът при по-малките е, че те често ги губят, сменят, а при по-големите възниква бунта, че не искат да ги носят", коментира Иван Игов.

Ескпертът смята, че проблемът не е толкова в децата, колкото в учителите.

"Ние рискуваме да загубим част от учителите, които са готови да напуснат. 15% от учителите са в пенсионна възраст, а сигурно над 35% са в рисковата група, така че голямата напрежение е при тях", категоричен е той.

Според Игов синдикатите са се изложили с предложението си, с което искат глоба от 1000 лв. за родителите, които не успеят да вземат до час болното си дете.

Коментари Напиши коментар

32

Психо

преди 1 седмица

Няма проблем, направете им психоанализа. Това ще реши проблема. Ще умрат спокойни.

31

Анонимен

преди 1 седмица

Известно ли ви е че в много училища има и мед сестри. Нещо по-вече, заплащането и привилегиите които имате могат и лекарите ще ви завидят.Как не ви е страх като вземате пари по проекти( на документи), лекторски часове(на документи )обличате семействата си с една прилична сума година отпусната за представително облекло.Да има защо да ви е страх ,много сте с,, телкове,,Много летни почивки и екскурзии дориrбез грам съвест и срам ги публикувате в медийното пространство .....

30

Анонимен

преди 1 седмица

Днес работих с шлем. Направо можеш да развиеш клаустрофобия. Вода не може да пиеш.Трябва да вдигнеш шлема нагоре. Държах си и маската на шията. Реших , че ако не издържа с шлема, да мина на маска.Това не пази изобщо.По коридора като тръгнаха учениците - по 830 -840 в смяна...Въпрос на време е да се зарази човек. И климатик пуснаха. ..Иначе ни дадоха шлем, 2 маски и 1 прозрачна маска- едва ли те пази, по-скоро да не оплюеш някого.Абе....